Gå til sidens hovedinnhold

Ulven er ikke sauens største fiende | Ida Mie Eilertsen

Artikkelen er over 2 år gammel

– Vi er alle levende vesener har fått kun én jord, og den må vi dele på.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et tidligere leserinnlegg skriver Olav Bjotveit om skremmende tall som «200» og fryktinngytende kallenavn som «blodtørstig massemorder». Noe som kan villede leseren til å tro at ulven nærmest dreper for moro skyld.

At ei ulvetispe nå har drept to hundre sau er vi mennesker som har skutt oss selv i foten. Ulver jager i flokk, store flokker, og slik får de også tatt de byttedyrene de virkelig ønsker, som hjort og elg. Sauen er egentlig ikke særlig tiltrekkende mat for ulver. Men nå som vi mennesker jobber så hardt med å utrydde henne og hennes art, er hun nå alene om å få seg mat. Dermed må hun gå mot noe hun kan klare å ta, nemlig sau og lam.

Vi mennesker har alltid vært avhengig av å finne syndebukker for å føle oss trygge og vel ved å legge skylden ett sted. Av en eller annen grunn har media og ulvemotstandere utpekt ulven, noe som ikke ligger til grunn i virkeligheten. Uten perspektiv fôres vi av skremselspropaganda om ulven. Det er på tide med noe fakta, både statistikk og perspektiv i denne ulvedebatten.

På miljødirektoratets side rovbase.no finner vi tall fra 2017 over erstatning fordelt på skadevolder. Her finner vi ikke ulven engang på topp tre over sau og lams dødsårsaker. Det tilsynelatende skremmende tallet på 200 sau skal nå bli latterlig lite; i 2017 viser statistikken fra miljødirektoratet at ulv drepte 1850 sau og lam, en total på 10,07 prosent av skadde og drepte sau og lam. Enda mer skremmende tall tenker du sikkert nå? La oss bevege oss opp, ja opp på lista!

Her kommer det forunderlige, perspektivet; bjørn drepte i 2017 2346 (12,77 prosent) sau og lam, gaupe har tatt 3852 (20,97 prosent) sau og lam, og på toppen av lista troner jerv med hele 6738 sau og lam drept. Miljødirektoratet skriver i artikkelen «jerv fortsatt største skadevolder».

Ida Mie Eilertsen

 

Har du noen gang hørt om at jerv er en trussel for sau? Nei, ikke jeg heller.

Her er det tydeligvis snakket om foretak for å hindre tap av sau og lam til jerv. Det står skrevet at å skille rovdyr og husdyr har god effekt. Det står ikke noe om å drepe jerven, noe som er fullt åpent oppe til debatt når det gjelder ulven, heller enn hvordan forebygge tap av sau til ulv. Ja jeg spiser kjøtt, jeg spiser sau, men jeg er villig til å dele med ulven. Vi har like mye rett på den begge to.

Hvem som var her først er irrelevant, grenser og eierskap er et menneskeskapt fenomen, det gir oss ingen enestående rettigheter.

Vi er alle levende vesener har fått kun én jord, og den må vi dele på. Nortura skriver på sine sider «I prognosen fra juni er det prognosert et overskudd på ca. 1 900 tonn sau og lam i løpet av 2018.» Det vil si at vi har en enorm overproduksjon, så det skal være langt nok til oss alle både dyr og mennesker.

Til sammenligning ble 1.174.920 sau og lam drept av mennesker i 2013. Men dette er greit, dette er mat, ikke sant? Jeg spiser selv kjøtt, så jeg dømmer ikke. Men jeg går heller ikke rundt og tar meg retten til å bestemme hvem som har rett til å spise hva, hvem som har lov til å drepe for mat og hvem som ikke har. Sauen og lammet er søt, der de går som lodne myke skyer i skogene og fredelig beiter gress. Derfor vekker det noe i oss når vi ser disse søte dyrene flerret opp så blod og innvoller tyter ut. Vi trenger derfor noen å skylde på for denne grusomheten, ulven, vi hater ulven for samme forbrytelse vi selv utfører. Men bak lukkede dører, stille, ikke slik som ulven, på åpen mark for alles syn. Ja samme forbrytelse jeg selv er med på å gjøre når jeg spiser, men jeg klandrer ikke ulven, den trenger mat, vil ha mat, akkurat som meg. Som oss alle.

Dette er verden og dette er livet, overlevelse bygget på død og fordervelse. Med disse tallene over, så kan vi spørre oss selv, hvem er den blodtørstige her?

LES OGSÅ: Dette er ulvetispa som tar sau i Nordmarka

Kommentarer til denne saken