Gå til sidens hovedinnhold

Se opp! Her kommer Sara!

Artikkelen er over 2 år gammel

Mandag er første skoledag. Er du forberedt og klar – som bilsjåfør?

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Plutselig er de der igjen. Vi har knapt sett dem på 7–8 uker. Og med ett dukker de opp bak en hekk, eller krysser veien rett foran oss. Er du forberedt og klar?

Noen av dem skal ta fatt på skoleveien for aller første gang. Instruksjonene om hva de skal gjøre, og hva de skal passe på surrer i hodet, men det er en første gang for alt, og det kan hende at de plutselig ...

Akkurat som det første snøfallet er første skoleuke en periode vi som bilførere må forberede oss på. Ikke la det komme som julekvelden på kjerringa. Det handler først og fremst om å omgi seg med litt større sikkerhetsmarginer.

Litt friskere oppmerksomhet. Litt lavere fart, litt større avstand til syklister og gående. Blikket litt lenger fram ved passering av fotgjengeroverganger og andre krysningspunkter. Vi må rett og slett ta inn i beregningen at ikke alle langs skoleveien gjør det vi tror og forventer.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

 

Vi forventer at politiet også i år holder et spesielt øye med trafikken langs skoleveiene i den kommende uken. Selvsagt er det surt å få bot for mobilbruk eller for høy hastighet, men da trengte vi kanskje en liten smekk på fingrene for å våkne og være oppmerksom?

Det blir derimot ikke nødvendigvis tryggere i trafikken om vi som foreldre kjører skolebarna helt fram til skolen. Økt trafikk rundt skolen, og raske av- og påstigninger bidrar snarere til høyere risiko. Må du kjøre, så forsøk å finne et oversiktlig og trygt sted litt unna skolen. De siste meterne til skolen kan barna trygt gå på fortau eller gangveier.

Har du en hekk ut mot veien? Er det tid for å stusse den litt, for å skape mer sikre og oversiktlige forhold?

Og du: Uansett om du er forelder til et skolebarn eller bare en vanlig morgentrøtt bilist, vil det komme en dag hvor vi forsover oss. Vi kommer til å få dårlig tid. Det er en veldig dårlig idé å forsøke og ta igjen dette langs veien. Stress og litt høyere hastighet kan kanskje spare oss for et minutt eller tre, men det er ikke verdt høyere risiko, for blant andre skolebarn langs veien.

Ta det rolig. Snart normaliserer både trafikkbilde og -forståelse seg, men akkurat denne uken håper vi at alle forbereder seg på at ting er litt annerledes.

Kommentarer til denne saken