Gå til sidens hovedinnhold

FAU ved Kirkeskolen: Trygg skolevei? Ja takk!

Artikkelen er over 4 år gammel

Slik denne fremtidige skoleveien nå er, er den direkte utrygg. Det vil ikke være forsvarlig å la små barn gå her, skriver Christopher Hals Gylseth som er trafikkansvarlig i FAU ved Kirkeskolen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Barn og voksne ved Kirkeskolens krets, og vi i FAU ved skolen, ser med spenning og forventning frem til at den nye barneskolen i Hønefoss Sør skal åpne i januar 2019.

Det blir en stor overgang for oss alle, en ny skolehverdag med andre forutsetninger enn tidligere og med ukjente utfordringer. Den nye skolen og forholdene rundt den blir sikkert bra når alt kommer i orden, men det finnes ennå uavklarte forhold her. På bakgrunn av dette har FAU ved Kirkeskolen et viktig spørsmål som vi håper og tror at kommunen kan hjelpe oss med. Det gjelder våre barns skolevei.

Veien til Kirkeskolen har stort sett fungert bra for de fleste, særlig etter at man fikk gangsti og sikrere forhold flere steder i området rundt skolen. Men fra 2019 blir det annerledes, skoleveien blir en annen og vi føler en viss bekymring.

Elevene i førsteklasse i vår krets får et busstilbud. Det samme vil gjelde for noen av de eldre elevene, de som bor lengst unna den nye skolen. Men for dem som bor nærmere skolen enn fire kilometer, og det er en god del, vil det være mange barn som må gå. Noen vil bli kjørt av foreldrene, men langt fra alle. De fleste går alene til skolen.

Bekymret

Her er det altså snakk om elever fra syvårsalderen og oppover, små barn som skal ferdes helt for seg selv langs en tungt trafikkert og til dels dårlig sikret bilvei. Vår bekymring er at skoleveien ikke blir så sikker og trygg som den burde være, i hvert fall ut fra slik som den fremstår i dag. Hva vil bli gjort for å sikre skoleveien?

Fra området ved Ringerike sykehus, via bakken ned mot Dalsbråten og frem til den nye skolen, er det i dag ganske skummelt å gå for små forgjengere. Også for voksne er dette en usikker vei noen steder. Fortauet som går nedover den bratte bakken her er bare to meter bredt og uten noen grøft eller rabatt, med en betongvegg på innsiden og ikke noe stengsel ut mot veien.

Dette smale området strekker seg over ca. 200 meter. Hvordan vil det være for en syv-åtteåring å ferdes alene her hver dag? Mildt sagt usikkert.

Mange kryss

Når man kommer ned den lange bakken og går videre på fortauet, er det en rekke avkjøringer som må krysses underveis mot den nye skolen. Innkjøringen til høyskolen, Campus Ringerike, er mye trafikkert, ikke minst om morgenen, og lenger borte i veien er det både kommersiell virksomhet og private utkjøringer.

Så kommer man til en stor bensinstasjon med inn- og utkjøring og deretter til et supermarked og andre forretninger.

Fotgjengerovergang med trafikklys finnes som kjent ikke før ved Eikli skole. Fotgjengerovergangene ved Hønefoss videregående skole har ikke trafikklys.

Kost sagt: Slik denne fremtidige skoleveien nå er, er den direkte utrygg. Det vil ikke være forsvarlig å la små barn gå her. Vi ser frem til at det blir utført ordentlige utbedringer og forsvarlige sikringstiltak.

FAU ved Kirkeskolen er positive og forventningsfulle når det gjelder den nye barneskolen i Hønefoss Sør.

Vi har tro på at kommunen er godt i gang med planene for å sikre skoleveien for våre barn, og vi ser frem til et konstruktivt samarbeid på dette området. Samtidig føler vi behov for å spørre kommunen om dette nå, mens det ennå er tid til å få sikret den nye skoleveien.

Vi er spente på svaret.

På forhånd takk!

Kommentarer til denne saken