Ja, endelig er ferien slutt for de fleste. Jeg ser det på biltrafikken i Hønefoss, køene er tilbake.

Noen sier jeg kan kjøre omkjøringsveien. Hæ? Den er vel ikke for meg, den er for alle andre som ikke har lyst til å sitte i kø i sentrum.

Når jeg kommer fra Oslo starter det allerede i rundkjøringen på Hvervenkastet. Dom sier jeg kan legge meg i filen til høyre når jeg skal til Hønefoss, men det er litt utrygt syns jeg. Jeg veit ikke jo ikke om den som er i rundkjøring skal hit eller dit, for jeg sekke no' blinklys.

Så jeg venter jeg, kommer uti etter hvert. Så er det disse to filene etter rundkjøringa da. Når skal jeg velge fil der'a? Legger jeg meg i høyre er det ikke alle som slepper meg inn heller, så jeg prøver litt forskjellig der.

AKA-krysset

Så har vi lyskrysset, eller AKA-krysset som jeg kaller det. Pleier å få med en lapp av kjerringa, så jeg må nedom å handle på Eikli. Når jeg skal dit da og jeg ser det er grønt, ja, da gjelder jo det for de som skal til sentrum. Det skal jo bli ei grønn pil for meg som skal til Eikli, og så lenge den ikke er der, venter jeg. Da hender at noen bak meg blinker med lysa eller tuter. Åffor det'a? Jeg gjør vel ikke noe gæern't?

Ferdig handla kommer jeg i krysset igjen og venter på grønt mot sentrum. Sånn like før lyset skifter til grønt, hender det at kjerringa ringer på mobilen og lurer på om jeg har fått handla alt. Det er klundrete å ta telefon og kjøre samtidig, giring og sånt, men jeg kommer meg da i hvert fall over. Det skifter fort til rødt i det krysset gitt ...

Elever flyr over gata

Men det haster jo ikke så med å komma over heller, for litt ned i Osloveien har vi lyskrysset ved Eikli-skolen. Der flyr det jo elever over gata hele tida, så køa står jo langt oppover. Også er det noen som kommer fra Rema da, som prøver å snike seg ut i veien. Gløm det, jeg slepper ikke inn de snikare der altså. Det er da nok biler i gata her.

Borte ved brua er det som regel tett med biler igjen, jeg skrur opp musikken mer mens jeg sitter der og venter. Blinker det blått bak meg? Brannbilen? Flaks at jeg så blålysa gitt, men bruker dem ikke sirener'a? Hørte ikke no jeg. Samma det egentlig, jeg må jo bare stå her og stenge jeg, kommer jo ikke unna.

Svær rundkjøring

Endelig framme ved rundkjøringa. Var det nødvendig å laga så svær rundkjøring'a? Var vel greit sånn det var. Jeg kan jo kjøre inn mot sentrum og ta den veien hemmat, men gidder jeg de'a? Nei, jeg tar Kongens gate jeg, må jo se litt på trafikken.

Mange som står i kø på denna veien fra Vikersund bort ved gymnaset, gitt. Får dem aldri grønt dem'a? Jeg har i hvert fall grønt, det fløtter seg jo ikke no særlig, men jeg har jo grønt. Dom sier at når den grønne mannen begynner å blinke, så skifter det snart til rødt for meg. Grønn mann? Kjører alltid bil jeg, så jeg hakke sett no grønn mann.

Og nå kommer det jammen en bil fra Vikersund og steller seg nesten ved siden av meg. Har'n grønt nå'a? Ja, det er visst rødt hos meg, men jeg kan vel ikke noe for at han foran meg stenger trafikken.

Kø videre

Bortved hotellet blir det rødt igjen. Det er jo kø videre, så er det jo greit å vente litt her. Nei, der kommer det en som blinker og skal inn mot kjerka gitt. Ja, kan ta lang tid for han å komma over sånn trafikk som det er nå. Der blei det grønt, jeg får vel smyge meg videre. Kjenner jeg han som står og venter og skal inn mot kjerka a' tru? Nei.

Detta krysset bort ved Samfunnshuset er no klunder. Jeg skal opp mot Sokna og jeg liker dårlig å kjøre helt fram til den derre hvite streken der. Syns det blir så trangt med de bila som kommer fra brua, jeg. Nå er det en som har parkert rett i rævva på meg og, klunder med bakkestart her. Nei, nå blei det grønn pil. Men åssen ska'n komma fram her'a? Det er jo biler foran meg. Tullinger. Skjønner dom ikke at jeg skal fram, da kan de jo ikke kjøre sånn da. Har dem kjørt på rødt eller? Skitt au, sånn oransje betyr at det fortsatt ikke er rødt, så jeg smetter over jeg.

Travelt?

En annen gang ventet jeg til det ble grønt igjen. Bakkestart igjen og biler som ikke skjønte jeg skulle over. Men jeg klarte å snike meg forbi og opp Øyabakken. Så kom det en bil helt opp i rævva på meg, jeg tenkte – har'n det så travelt denna karen da? Var det ikke 30 det sto på det skiltet a'?

Bare jeg kommer over fartsdumpa ved Meieriet nå, så er det strake veien hemmat. Godt det ikke er middag før klokka fem med den trafikken som er her i byen.

Av og til setter dem alle gatelysa på oransje blink, men da kommer jeg jo alltid for tidlig hemmat til middan, og da lurer kjerringa.

Hilsen bilist