Gå til sidens hovedinnhold

Karl A. Mortensen: Gjerdalen fortjener mer oppmerksomhet

Artikkelen er over 3 år gammel

Holeværingen Tord Asle Gjerdalen får for lite oppmerksomhet lokalt for sin innsats i langrennsporet, mener Karl A. Mortensen i dette leserinnlegget.Marcialonga

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg synes det gjøres for lite krus på Tord Asle lokalt.

Det var omtale i avisen av hans flotte prestasjon i Reistadløpet fra Setermoen til Bardufoss (50 kilometer), og det var fint.

(Har selv gått løpet i min tid i forsvaret på Setermoen, og kan understreke på at det er ingen søndagstur.)

Men, som aktiv skigåer og skogstaver med mer for en tid tilbake (periode rundt 1970 - 1995) kan jeg huske hvor mye omtale og skryt jeg fikk av sportsjournalistene i Ringerikes Blad den gang, til tross for min lave status som idrettsutøver.

Jeg kan huske Tord Asle som gutt og gryende skiløper, og har alltid tenkt at den gutten blir det noe stort av. Jeg følger med hans bragder i dag, og det gir meg store stunder og opplevelser, noe jeg ikke tror jeg er alene om.

Tord Asle er ikke bare en stor profil i skisporet, han har også en personlighet som utstråler omgjengelighet, og har et behagelig vesen uten nykker. Her har vi virkelig et forbilde for kommende og nåværende aktive idrettsutøvere.

Karl A. Mortensen

 

Her er det meste av Tord Asle Gjerdalens karriere:

2000 - 2007:

Gjerdalen har to ganger takket nei til å være med på det norske langrennslandslaget, for å prioritere medisinstudiene. Som 16–17-åring var Tord Asle nesten uslåelig, men påfølgende sesong, da han var 18 år gammel, slet han mye med sykdom. Gjerdalen debuterte i verdenscupen i Trondheim i 2004.

Etter en god forsesong i 2005/06-sesongen ble han tatt ut på det norske laget til OL i Torino. Han fikk gå både jaktstart og 50 km fellesstart. Han fikk sin beste plassering med 15.-plass på 50 km, der han også var beste nordmann.

Les også

Seks ganger har Tord Asle startet i OL. Men gode ski fikk han aldri

 

2007 - 2013, i verdenstoppen

Han fikk sitt store gjennombrudd i 2007/08-sesongen. Han ble beste nordmann i Tour de Ski med fjerdeplass. I Falun fikk han sin første individuelle pallplassering i verdenscupen da han ble nummer 2 på jaktstarten etter tsjekkeren Lukas Bauer. Han kom på delt fjerdeplass i verdenscupen denne sesongen, sammen med Giorgio Di Centa.

Da Petter Northug vant 50 km fristil i VM i Liberec 2009 ble Gjerdalen av mange tildelt mye av æren for at Northug vant gullet, blant annet ved å bremse tet-feltet mens Northug byttet ski.

Under Ski-VM i Oslo i mars 2011 tok Gjerdalen bronsemedalje på 50 km fellesstart, og han gikk på det norske laget som tok gull på 4×10 km stafett. De andre på laget var Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning og Petter Northug.

I Ski-VM 2013 i Val di Fiemme tok Gjerdalen bronse på 15 km fri teknikk med intervallstart etter Petter Northug og Johan Olsson. Gjerdalen gikk første etappe på det norske laget som tok gull på 4×10 km stafett. De andre på laget var Eldar Rønning, Sjur Røthe og Petter Northug.

Han ble nummer seks sammenlagt i Tour de Ski 2013/14.

Gjerdalen begynte i 2014 å satse på langløp. Han vant Marcialonga tre år på rad fra 2015 til 2017, og han vant Toblach-Cortina både i 2016, 2017 og 2018. Han vant Kaiser Maximilian Lauf i 2017 og 2018, og han vant La Diagonela og Reistadløpet i 2018.

Sammenlagt kom han på tredjeplass i Ski Classics 2014/15, andreplass i Ski Classics 2015/16 og førsteplass i Ski Classics 2016/17.

Les også

Tord Asle Gjerdalen skrev nytt kapittel i skihistorien

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.