Gå til sidens hovedinnhold

Terje Andersen: Kritisert eller latterliggjort?

Artikkelen er over 4 år gammel

Lise Bye Jøntvedt mente seg utsatt for hersketeknikker og dårlig debattkultur av Terje Andersen. I dette leserinnlegget svarer og forklarer Andersen hvorfor han står for det han skrev.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For å vurdere om Jøntvedt er kritisert eller latterliggjort, er det er viktig å være klar over at Lise Bye Jøntvedt ikke er en hvilken som helst «synser» i Ringerikes Blads spalter. Hun er en tillitsvalgt politiker som bevisst søker makt og oppmerksomhet.

Det er ingen grunn til å kritisere Jøntvedt for dette. Snarere tvert om. Kommunen trenger engasjerte politikere. Jeg er også stor tilhenger av at også folkevalgte må ha anledning til å gjøre feil, men da må de lære å stå opp for de feilene.

beskylder Jøntvedt meg for å utøve hersketeknikk, og dessuten mangle normal folkeskikk. Det er en lite ærefull «kombo». Bakgrunnen var mitt tilsvar til Jøntveds forslag om å forby biltrafikk over Hønefoss bru.

Terje Andersen

Hønefoss

 

Fortjent kritikk

Jøntvedt er heldigvis ikke såret på egne vegne, men frykter at min stil (eller mangel på sådan) kan medføre at andre ikke tør si sin mening. Det ville vært trist, siden jeg, som Jøntvedt påpeker, ønsker at flere ytrer seg i offentligheten.

Selv håper jeg å bidra «pittelitt» til at det skjer noen færre stupide ting i lokalsamfunnet. Jeg har bare delvis lykkes. Av og til har jeg tråkket på noen tær. I farten kan jeg imidlertid ikke huske å ha kritisert navngitte personer – bortsett fra én politiker (i tillegg til Jøntvedt), og én fotballtrener som jeg mente bidro til å ødelegge «klubben i mitt hjerte». Selv i etterpåklokskapens lys, mener jeg de fortjente kritikken.

Krevende balanse

Siden jeg ikke er særlig kjent med begrepet hersketeknikk, tok jeg meg bryderiet å lete fram definisjonen. Spesielt interesserte kan lese professor Berit Ås' definisjon, og vurdere om mitt opprinnelige svar til Jøntvedt var hersketeknikk, eller berettiget kritikk.

Jeg innser at det er krevende å balansere humor og alvor. Trolig bommet jeg i mitt første tilsvar til Jøntvedt. Derfor vil jeg forsøke å formulere meg mer presist her.

Siden alle (inklusiv ordføreren, Jøntvedts partifeller og folk flest) karakteriserte forslaget som urealistisk og umulig, tenker jeg at det er bortkastet å bruke mer tid på selve ideen. Også Jøntvedt innser muligens at hennes provokasjon var en skivebom (selv om hun ikke gir uttrykk for nevneverdig selvkritikk).

LES OGSÅ:

Jeg vil forsøke å forklare hvilke utfordringer utspillet etter mitt skjønn representerte. Jeg skal prøve å si noe om hvorfor dette skadet Jøntvedt og Ringerike Høyre, og hvorfor det i tillegg kan være en belastning for andre lokalpolitikere i Kommunen. Det virker som om Jøntvedt ikke har reflektert særlig mye over dette.

«Kamikaze-Lise»

Jeg mener Jøntvedts forslag (dessverre) minnet om et politisk selvmord. Det var grunnen til at jeg benyttet uttrykket «Kamikaze-Lise». (Jeg forklarer hvorfor under). Selvmord var opprinnelig et ord jeg ikke ønsket å bruke, men det var altså det jeg mente med omskrivningen, som jeg selv opplevde som litt mindre alvorstynget. Det finnes kulturer der kamikaze-begrepet er forbundet med noe ærefullt. De fleste av oss mener at vel først og fremst at det er noe bortkastet og trist.

Lukkede rom

Det snakkes mye om politikerforakt. Den kan være ødeleggende – også for Ringerike. For å minimere faren, bør flere saker diskuteres grundigere i egnede fora – før politikerne går ut i offentligheten med sine ideer og tanker. Dette handler etter mitt skjønn om en seriøsitet, profesjonalitet og en respekt for velgerne som vi bør kunne forvente oss.

Provokasjoner skutt ut i offentligheten fra hofta, kan ofte gjøre folk forbanna og oppgitte. Veien derfra til politikerforakt er kort. Antydninger til dette så vi i de reaksjonene Jøntvedt fikk på Facebook og på nettet forrige gang.

Jøntvedts egen partileder var (heldigvis) tidlig ute med å presisere at hennes forslag om å forby biltrafikk over Hønefoss Bru, IKKE var Høyres politikk.

Jøntvedt gikk altså SOLO. Dette er lite gunstig i sammenhenger der man er mer tjent med å bygge et troverdig lag. Politikk er et «teamwork», der flere hoder tenker bedre enn ett, og der løse kanoner lett kan bli en belastning for sine omgivelser.

Hvis ingen andre har våget å fortelle deg dette, tillater jeg meg altså å gjøre det – som «menig» velger:
Jeg klarer dessverre ikke å si dette mer taktfullt og ærbødig.

Voksenkontakt

Gode kollegaer (også i politikken) vil tilstrebe debatter med stor takhøyde. Gode kollegaer vil hverandre vel. Jeg håper og tror at Høyres gruppe fungerer slikt.

Ditt «bro-forslag» burde derfor vært diskutert på kammerset med voksne mennesker – FØR det havnet i avisen med avsender Lise Bye Jøntvedt, Høyre.

Hvis du ikke evner eller har lyst til å forholde deg til din egen partigruppe, bør du presisere at du uttaler deg som privatperson. I motsatt fall blir mange forvirret.

Den gule stripa

Med fare for at jeg er feilinformert, har du privatadresse Kongens Gate – tett på gulstripa i Hønefoss mest trafikkerte gate. Svært mye av det som tilsynelatende opptar deg som politiker, handler direkte eller indirekte om ditt eget nærmiljø. Det er ikke forbudt å være nærsynt, men det øker ikke nødvendigvis din troverdighet i denne konkrete saken.

Konklusjon

Det er en forskjell mellom «å bli satt på plass» og latterliggjort. Noen ganger er grensen hårfin, og påvirket av seriøsiteten i utgangspunktet. At du føler deg utsatt for latterliggjøring, beklager jeg. Jeg er glad for at du sier at du tåler det veldig godt.

Kritikken min står imidlertid ved lag. Når sant skal sies er den ikke det minste latterlig, og var heller ikke ment sånn.

PS: Hersketeknikk er ifølge definisjonen til professor Ås noe menn typisk benytter for å undertrykke kvinner.

Jeg undres om den ikke også kan brukes som et siste skanse selvforsvar ... både av menn og kvinner.

Kommentarer til denne saken