Gå til sidens hovedinnhold

Terje Andersen: Folkevettet seiret!

Artikkelen er over 4 år gammel

– Jeg håper at vi kan bruke sykehjemssaken som et utgangspunkt for en debatt om styrker og svakheter ved dagens organisering og prioriteringer i Ringerike kommune, skriver Terje Andersen i dette leserinnlegget.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Asfalten er død. Lenge leve sykehjemshagen! Fornuften seiret – takket være et stort engasjement fra mange!

LES OGSÅ: – Dette virker veldig unødvendig

Administrasjonen bør straks gi beskjed om at de har oppfattet hvor skapet står. Da slipper vi å søle bort flere skattekroner.

Det er lov å gjøre feil. Problemet oppstår når vi gjør den samme feilen flere ganger. Det bør administrasjonen unngå denne gangen.

LES OGSÅ: Ordfører Hansen om de eldres hage: – Viktigere med grøntanlegg enn asfalt og bilparkering 

Hva har vi lært?

Vi har lært at arbeidsfordeling mellom administrasjonen og politikerne ikke fungerer tilfredsstillende. Fellesskapet (representert ved våre folkevalgte) har ikke et tilstrekkelig finmasket nett, og trolig heller ikke kapasitet til å fange opp uheldige prosjekter – tidlig nok. Dette koster fellesskapet tid og penger. Mye tid og mye penger!

Terje Andersen

Hønefoss

 

Alle skjønner at politikerne ikke kan overvåke hvert minste prosjekt. Men når prosjektene har betydning – økonomisk, praktisk og strategisk, må "bjeller" ringe.

Ja til flere heltidsansatte politikere

En løsning kan være flere heltidsansatte politikere i Ringerike kommune. Flere vaktbikkjer som representerer deg og meg, og som står til ansvar overfor oss.

Politikere kan vi velge. Politikere kan vi stille krav til. Dersom de ikke leverer kan de byttes ut ved neste korsvei.

Dette er ingen radikal idé. Flere byer har en byregjering med ansvarlige politikere knyttet opp mot viktige satsingsområder.

Jeg ber samfunnsengasjerte ringerikinger gjøre seg opp en mening om hvordan de mener viktige debatter og prosesser foregår i vår kommune.

Er du fornøyd?

Kommunens daglige leder (altså rådmannen) er sjelden deltagende i den "folkelige" delen av ordskiftet.

Det er styreformannen (altså ordføreren) og enkelte styremedlemmer (altså kommunestyremedlemmer) som engasjerer seg mot grasrota. Her er noen av dem flinke.

Hvem er de?

Når det gjelder Ringerikes kommunes øvrige toppledelse, vet få av oss hvem de, er og hva de står for.

Selv kan jeg ikke huske at noen av dem har ytret seg i en eneste tråd på nettet, eller i en eneste debatt i lokalpressen. Det finnes sikkert unntak, men de har i så fall gått meg hus forbi.

Toppledelsen i Ringerike kommune virker å leve en anonym tilværelse bak eget skrivebord, og beskyttet bak en kommunikasjonssjef. For Ringerikes Blads journalister, virker de å være mer eller mindre utilgjengelige. Det er i så fall et betydelig demokratisk problem.

Det mest fraværende i alle debatter er kommunale mellomledere. Det er neppe deres feil.

Det er grunn til å tro at det eksisterer en "korpsånd", og et mer eller mindre uttalt krav fra toppledelsen i Ringerike kommune, som gjør at de IKKE våger å uttale seg i offentligheten.

Er det slik du vil ha det?

Eller ønsker vi muligheten til å stille flere spørsmål og få flere svar?

Ønsker vi rektorer, sykehjemsansvarlige, barnehageansvarlige og andre som gis en mulighet til å kjempe for det de brenner for? Ønsker vi fagpersoner som har ryggdekning og tryggheten som kreves til å si ifra når ting eventuelt er på ville veier?

Moderne ledelse

Selv ønsker jeg et lokalsamfunn med flere debatter, mer åpenhet og mer engasjement. Jeg ønsker en kultur der toppledere våger å møte både ros og ris fra både brukere (altså folk flest) og ansatte.

Det er slik eksempelvis Per Bleikelia og mange andre trygge og vellykkede ledere organiserer sine virksomheter. Moderne ledelse kan IKKE baseres på frykt og taleforbud – verken internt eller eksternt.

Åpenhet og trygghet er også en forutsetning for utvikle en mer spennende, levende og vellykket kommune.

Derfor håper jeg at vi kan bruke sykehjemssaken som et utgangspunkt for en debatt om styrker og svakheter ved dagens organisering og prioriteringer i Ringerike kommune.

I så fall kan saken om hagen – som ikke ble asfaltert – bli nyttig, selv om den i utgangspunktet var ytterst pinlig.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.