Arne Nævra (SV): Skal vi få et «Ryanair» på jernbanen også?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

SVs Arne Nævra utfordrer i dette leserinnlegget Ap-toppene på å protestere mot EU.

DEL

MeningerPrivatiseringsiveren og markedsliberalismen er på vei inn i Norge.

At det gjelder velferdsordningene våre er én alvorlig ting. En annen er privatiseringa og åpning av anbudsutsettelse av jernbanedrifta.

Viktige samfunnsoppgaver og infrastruktur som jernbane og kraftforsyninger må etter SVs (og tidligere Aps syn) være offentlig eid og offentlig drevet. Nå står begge deler for fall.

Det begynte med oppdelinga av NSB i en del som skulle drive anleggene (Jernbaneverket) og en del som skulle drive togene (NSB) for 20 år siden. EU-partiene på stortinget var lydhøre for å legge til rette for privatisering ved å vedta tre jernbanepakker fra EU, og oppdelinga var et ledd i dette.

De blå-blå logrer mest for EU i sin lliberaliseringsiver. Det er naturlig for høyrepartier. De vil konkurranseutsette jernbanedrift. Det er ikke bare NSB som skal drifte tog. De åpner for å trekke fortjeneste ut av togdrift (på de mest lønnsomme strekningene først, vil jeg tro).

Da blir det i tillegg leid inn personale fra underleverandører på lokførere, servicemedarbeidere osv. Hva med norske arbeidsplasser? Sveits og Frankrike har skjønt at jernbanen ikke må splittes opp mellom skinner og tog, og de har beholdt jernbanen på offentlige hender. Se til Sveits, sier jernbanefolk. Eksemplarisk.

De går så punktlig som bare sveitsiske klokker kan. Så kommer jernbanepakke IV fra EU. Nå blir det nærmest obligatorisk å anbudsutsette. Skitt i om det kommer inn tyske, kinesiske eller andre selskaper og at lønns- og arbeidsforhold igjen blir satt under press.

Jeg vil her og nå utfordre Martin Kolberg, Lise Christoffersen og Masud Gharahkhani i Buskerud på dette:

Vil dere være med SV, og jenbaneorganisasjonene på å reservere oss mot EUs jernbanepakke IV etter valgseieren, og dermed ha mulighet til å stoppe privatiseringa som det legges opp til? Uten dette, har protestene deres mot privatisering ingen verdi!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags