Frustrasjonen brer seg blant landets ungdommer. Førsteopptaket for høyere utdanning har kommet ut på Samordna opptak, og det viser seg at karakterene ikke strakk til i år heller.

Fortvilet setter man seg ned og tenker over hva som er «plan B». Ble ikke den oppbrukt i fjor? Betyr dette enda et år med slit og jobbing for å ta opp igjen fag fra videregående slik at karakterene holder mål? Skal enda flere timer og ikke minst kroner gå med til å lese seg gjennom videregåendepensum enda en gang?

Vi er unge med ambisjoner. Ambisjoner om å gjøre det bra. Ambisjoner om å lykkes og finne vår vei. Ambisjoner om å ta videre utdanning.

Ida Rongved

Journalist

 

Skuffelse

Denne videre utdanningen har vi gjerne sett for oss hvordan skal bli. Mange har lagt planene om by, skole og studie lenge før vitnemålet fra videregående er klart. Og vi gleder oss. Endelig skal vi dra på skolen for å lære noe vi har valgt helt selv.

Selvsagt blir skuffelsen stor om disse nøye og tilrettelagte planene ikke utspiller seg akkurat slik vi forventet. Ojsann, der kom det en 2’er på eksamen og det er bare å vinke farvel til skoleplassen, hybelen og studenttilværelsen. 13 år med grunnskole, og flere viser det seg at det skal bli.

Det har lenge vært mas om at helsesektoren MÅ ha flere nyutdannede. Eldrebølgen kommer, hjelp! Ungdommen har tatt dette til seg, for sykepleierstudiet er i dag Norges mest søkte utdanningsretning. Helseminister Bent Høie snakker om at inntakskravene skal skjerpes ytterligere. Det skal bli strengere krav innenfor matte og norsk, noe jeg forstår er viktig kunnskap for kommende sykepleiere.

5,3 i snitt

Allikevel synes jeg synd på den norske ungdommen som ønsker å bli nettopp sykepleiere i dag. Disse flinke, hjelpsomme og omsorgsfulle menneskene må ha oppimot hele 5,3 i karaktersnitt for å komme inn på skolene i storbyene landet rundt. Er ikke det snart like høyt som på legestudiet? Selv mange av ingenørretningene på NTNU krever da ikke slike tall?

Ja, de skal faktisk ta vare på andres menneskers liv og helse, og selvsagt skal det da være nøye utplukkede og kvalifiserte personer som får dette yrket. Men er ikke det å være sykepleier noe praktisk? Skal man trenge å bruke flere år, og da snakker jeg ikke om «reiseår» eller «friår», etter fullført videregående for å lese seg til en slik skoleplass?

Regjeringen har mast på ungdommen, og vi har tatt det til oss. Så kanskje det er på tide med flere studieplasser for sykepleiere, for selv tror jeg det er utallige kvalifiserte søkere som ender opp med å måtte velge bort drømmeyrket på grunn av skyhøye krav.

LES OGSÅ: Bjørn Harald Blaker: Generasjon perfekt

Fikk du med deg artikkelserien om elevene som fikk bøttevis med seksere, og hvordan det gikk med dem?