– Pumpevann kan forbedre vannkvaliteten | Svein Lilleland

PUMPEVANN: - En pumpeløsning kunne være basert på å kjøre store volum et par ganger i året, sier Svein Lilleland i dette innlegget.

PUMPEVANN: - En pumpeløsning kunne være basert på å kjøre store volum et par ganger i året, sier Svein Lilleland i dette innlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg vil dra fram igjen alternativet med å pumpe vann fra Tyrifjorden inn i Steinsfjorden, skriver Svein Lilleland i dette innlegget.

DEL

LeserbrevDet har vært noen innlegg i Ringerikes Blad i den senere tiden om vannkvaliteten i Steinsfjorden. Det er nok noen vikarierende agendaer i sving, men i bunnen hos de fleste er det et ønske å beholde Steinsfjorden som den naturperle den er.

For å forbedre vannkvaliteten er det en tilsynelatende enighet om at fjorden må tilføres mer friskt vann.

Jeg vil dra fram igjen alternativet med å pumpe vann fra Tyrifjorden inn i Steinsfjorden. Hvis vannet hentes på et godt begrunnet sted, bør vannkvaliteten inne i Steinsfjorden kunne forbedres vesentlig.

Det vil være driftskostnader for å drifte pumpene, men sannsynligvis småpenger sammenlignet med tapt elkraft ved å kjøre Tyrifjorden til gamle flomnivåer, hvis det i det hele tatt er mulig.

En pumpeløsning kunne være basert på å kjøre store volum et par ganger i året, men nødvendig dimensjon på rørledning og pumper vil etter all sannsynlighet gjøre dette lite realistisk. Alternativet er en konstant fersk vanntilførsel fra Tyrifjorden. Dette ville også effektivt kompensere for lavt nitrogen-nivå i Steinsfjorden fra grunnvannstilsiget.

Steg med to meter

Før i tiden, før all regulering av både tilførsel og utløp i Tyrifjorden, kan det antas at vann-nivået steg med to meter fra ettervinter til maksimal vårflom. For Steinsfjorden innebar dette at det strømte cirka 25 milliarder liter vann fra Tyrifjorden gjennom Kroksund inn i Steinsfjorden. Volumet er basert på at Steinsfjorden er i underkant av 14 kvadratkilometer. I løpet av året rant dette vannet tilbake til Tyrifjorden, og på ettervinteren startet en ny syklus.

Anta at Steinsfjorden var sunn og frisk i de dager, uten vasspest og andre uhumskheter.

Denne vannutskiftingen kan gjenskapes ved å pumpe vann kontinuerlig fra Tyrifjorden og inn i Steinsfjorden til området utenfor Elviktangen, eller enda lenger inn?

En årssyklus på 25 milliarder liter vann vil innebære å pumpe inn i overkant av 800 liter vann pr. sekund, gjennom hele året. Driften av pumpene vil kreve energi, men fordi det ikke er høydeforskjell mellom Tyrifjorden og Steinsfjorden vil energibehovet være moderat.

– Samme effekt

800 liter vann per sekund gjennom et 7 km langt undervanns plastrør med innvendig diameter på 1 meter vil gi en strømningsmotstand på litt under 5 meter vannsøyle (0,46 bar) og et effektbehov på ca. 37 kilowatt, kontinuerlig gjennom hele året. Pumpene kan plasseres i kjelleren på nye Sundvollen jernbanestasjon.

En slik løsning kan gi samme effekt på vannkvaliteten i Steinsfjorden som full «Jo-jo» regulering av nivået i Tyrifjorden, og det vil fungere.

En stor investering i nødvendig infrastruktur som pumper og rørledning, og da blir spørsmålet; hvor mye er samfunnet villig til å betale for å få til solid forbedring av vannkvaliteten i Steinsfjorden?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags