Terroren på Sri Lanka rammer våre aller viktigste verdier | AUF Buskerud

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Ingen skal måtte være redd for å bevege seg i store folkemengder, eller sjekke inn på et hotell, skriver to AUF-ere i dette innlegget.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.21. april opplevde Sri Lanka det verste angrepet på lankesisk jord siden borgerkrigen tok slutt i 2009. 8 bomber gikk av i kirker og på hotell i ulike deler av landet og drepte minst 290 mennesker og skadet over 500.

Angrepene blir regnet som terror, men ingen har tatt på seg skylden for dem. Likevel har lankesiske myndigheter uttalt at religiøse ekstremister står bak. Massakren 1. påskedag er et av de alvorligste overgrepene mot mennesker i moderne tid.

Vi i AUF i Buskerud mener at all terrorisme skal fordømmes og er ødeleggende for viktige samfunnsverdier som frihet, likhet og demokrati. Nok en gang, som på New Zealand, er religiøse grupper blitt et mål for ekstremisme. De tre kirkene som ble angrepet var midt under påskegudstjenesten, og uskyldige mennesker ble drept i sitt eget gudshus.

Det er grusomt, og det viser at terrorisme kan skje når som helst og hvor som helst. Det føles nært, selv om det er langt unna, og det skaper kaos og frykt.

Nora Prøsch Meier, Fredrik Damdalen

Vara til fylkesstyret i AUF i Buskerud og Internasjonalt ansvarlig i AUF i Buskerud

Landet har det siste tiåret vært relativt fredelig og opplever økonomisk vekst, økt turisme og stabilitet. Selv reiste jeg (Nora) rundt på øya for kun en måned siden, og jeg opplevde landet som relativt fredelig til tross for kriminaliteten og urolighetene oppe i nord. Vi visste at selvmordsbombing ikke var uvanlig, men at det forekommer mye sjeldnere enn tidligere. Likevel kjenner jeg i ettertid på at jeg fort kunne blitt en del av drapsstatistikken og det er skremmende.

Terrorisme, som disse angrepene, er ment å skape splittelse i et folk og i dette tilfellet hang fellesskapet og sikkerheten allerede i en tynn tråd. Det er bare ti år siden den over 25 år lange borgerkrigen tok slutt. En krig som krevde over 60 000 menneskeliv til sammen på tamilsk og singalesisk side.

Landet har et stort mangfold av folkegrupper og religioner, og bærer fortsatt preg av splittelse, fattigdom og korrupsjon. Den roen og sikkerheten landet har bygget opp i befolkningen er det vanskelig å se for seg at ikke vil endres etter dette.

AUF anser trygghet som en grunnleggende betingelse for frihet. Ingen er frie om de er utsatt for vold, terror eller annen ekstrem risiko. Vi ønsker at Norge skal være et foregangsland i å bekjempe ekstremisme og radikalisering og støtte sivile organisasjoner som arbeider mot ekstremisme. For å forebygge terrorisme og avdekke terrornettverk er etterretning viktig. Når terrortrusselen er global må også etterretning gjøres på tvers av landegrenser.

Ingen skal måtte være redd for å utøve sin religion. Ingen skal måtte være redd for å bevege seg i store folkemengder, eller sjekke inn på et hotell. Trygghet er helt grunnleggende for å kunne leve et godt liv.

Vi må vise at vi ikke lar oss skremme eller tie av terrorisme og ekstremisme. Men når angrep likevel skjer, må vi stå sammen, vi må vise solidaritet og kjærlighet overfor hverandre. Derfor ønsker vi å vise solidaritet med Sri Lanka og ofrene der etter terroren 1. påskedag.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags