Marthe Ydalus: Fremmedspråk er aldri bortkastet

Engelsk holder ikke til alt, mener Marthe Ydalus.

Engelsk holder ikke til alt, mener Marthe Ydalus. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ungdomsredaksjonen Puls skrev nylig om hvorvidt annet fremmedspråk er viktig. Det er det, mener Marthe Ydalus i dette leserinnlegget.

DEL

LeserinnleggRingerikes Blad skriver en artikkel hvor elever på videregående skole stiller spørsmål ved viktigheten av annet fremmedspråk som valgfag.

Puls-skribent Ina Maria Finnerud har også et innlegg hvor hun skriver at hun ikke har en klar mening i denne saken. Hun påpeker derimot at vi trenger individer med gode språkkunnskaper av kulturelle, politiske og økonomiske grunner, og at det er som ung man er mest mottakelig for fremmedspråk. På den annen side skriver hun at man i få yrker har bruk for slik språkkunnskap, og at man heller skulle brukt tiden på noe man virkelig har bruk for.

Jeg har som tredjeårs utenlandsstudent en klar mening rundt annet fremmedspråk på videregående skole.

Marthe Ydalus

Student

Det er helt riktig at vi trenger individer med gode språkkunnskaper, spesielt i denne globaliserte verden vi nå lever i.

Engelsk holder ikke til alt

Det er lett å tro at man kommer seg unna med engelsk i alle situasjoner, men det er dessverre ikke så enkelt. Spesielt i Sør-Europa er engelskkunnskapene overraskende dårlige, og til og med som turist vil man i mange situasjoner klare seg bedre med det man kan av språk fra videregående skole enn kun med engelsk.

Når tiden kommer for å søke jobb, vil man med et ekstra språk på CV-en definitivt ha en stor fordel. Mange selskaper jobber på tvers av landegrenser, noe som gjør språk til et nyttig og ettertraktet verktøy.

Det skal sies at jeg på ingen måte har vanskeligheter for å forstå frustrasjonen rundt obligatorisk fremmedspråk, spesielt fra elever som ikke er spesielt sterke eller interessert i språk.

Derimot er det viktig å huske på at de aller fleste av oss har forskjellige «svakheter», og det faget man er svak i vil på en eller annen måte føles tungt og til tider meningsløst, enten det er språk eller matte. Nå er det en gang slik at det norske skolesystemet er basert på bredde og man skal gjennom en rekke forskjellige fag, både de man er sterke i, og de man helst skulle vært foruten. De fleste vil også velge å gå videre med fag man er sterke i, og det vil derfor være opp til den enkelte hvilke fag som er viktigst.

Har stor glede av spansk

Jeg gikk selv ut av Ringerike videregående skole i 2014 med Spansk 2 som valgfag, noe jeg har dratt stor nytte av siden.

Til å begynne med var det kun som turist, og jeg kunne stort sett bare bestille mat på restaurant og be om regningen.

Men jeg skal love at man blir tatt mye bedre imot om man bare gir det et forsøk! Jeg har senere møtt flere spansktalende både i USA og England, hvor mine begrensede spanskkunnskaper gjorde det mye lettere å komme i kontakt, selv om det var i land der engelsk er hovedspråk.

Jeg er for tiden på utveksling i Madrid, og har virkelig fått kjenne på hvor viktig det er med språk. Jeg har fått internship i et spansk selskap, møtt mange nye mennesker, og har fått muligheten til å utforske den spanske kulturen. Språk er en ekstremt viktig del av kultur og identitet, og uten muligheter til å utforske dette vil man kun få et overfladisk innblikk.

Aldri bortkastet

Det er selvfølgelig ikke slik at alle drømmer om å studere utenlands, eller om en jobb i et internasjonalt selskap, og det er enkelte som sjeldent reiser utenfor Norges landegrenser.

Jeg vil likevel påstå at fremmedspråk aldri er bortkastet, og at alle på et eller annet tidspunkt i livet vil kunne dra nytte av denne kunnskapen. Det kan være vanskelig som videregående skoleelev å se en mening med alt man gjør, men ha i bakhodet at fremmedspråk kan åpne mange dører!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags