Gå til sidens hovedinnhold

Per Martin Nordli: Farlige snarveier

Artikkelen er over 4 år gammel

– Vi hopper ofte ganske raskt til en konklusjon, i stedet for å høre etter på hva innholdet i det mennesker sier er, skriver Per Martin Nordli i ukens Spaltist.

Spaltist Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Alle skjønner at den litt ekle slitne fyren, eller den nevrotiske bimboen i helte-fimen er tvilsomme. Dessverre viser det seg at også virkeligheten kan ende med å bli slik. Altså at vår egen forestilling om hvem som snakker sant, ender opp med å bli en selvoppfyllende profeti.

Psykologisk Fakultet i Oslo har gått gjennom hvilke vitner som blir trodd, og det viser seg at våre sosiale stereotypier og fordommer har innvirkning også i rettssalene. Vitners troverdighet blir ofte knyttet opp til våre forutinntatte holdninger, som ikke alltid er like riktige. Det har vist seg at hva folk tror er kjennetegn på en sann historie ikke er forankret i virkeligheten.

Per Martin Nordli

Skribent og fotograf

Du kan selv vurdere hva du tror om den siste setningen du leste. Tror du det er noe jeg har funnet på? Tror du det er omskrevet for å passe inn i denne teksten? Nei, det er et direkte sitat fra Universitetet i Oslo sine hjemmesider, fra teksten «Hjernens farlig snarveier»: «Det har vist seg at hva folk tror er kjennetegn på en sann historie ikke er forankret i virkeligheten.»

Her kommer det fram at til og med politifolk lar seg påvirke av eksterne og ofte irrelevante faktorer som vitnenes emosjoner, kroppsspråk, klær, status eller hudfarge. Forskerne har samlet store datamengder og jobbet med stoffet over lang tid, så de mener at det er hold i de påstandene de fremmer. Hvis vi tenker oss litt om, kan det godt hende vi kommer på et og annet eksempel hvor vi har truffet kanskje litt forhastede konklusjoner, basert på noe vi føler oss veldig overbevist om? Jeg har i alle fall gjort det, opp til flere ganger. Det er ganske kjipt, for jeg får dårlig samvittighet, og det vil jeg jo ikke ha.

«Vær obs på dine fordommer», er hovedbudskapet fra forskerne. Ikke la deg villede av førsteinntrykket, for hjernen tar tidvis noen farlige snarveier. Vi hopper ofte ganske raskt til en konklusjon, i stedet for å høre etter på hva innholdet i det mennesker sier er. Ofte er det greit, i det minste for vår egen del, å trekke slike raske konklusjoner. Det er det jo uansett greit å reflektere litt over. Utfordringen ligger i å la være å bruke slike snarveier i sammenhenger der vi ikke burde bruke de. Selv om vi bruker slike mekanismer for å beskytte oss selv mot å bli lurt, er det ikke like vel egentlig oss selv vil lurer? Spesielt hvis vi ukritisk bruker disse stereotype snarveiene i rettssystemet, eller i andre viktige private eller offentlige institusjoner.

Da kan den effektive snarveien risikere å ende opp som en stygg blindvei.

Teksten «Hjernens farlige snarveier» fra PSI, er skrevet av Lorenz Khazaleh og er ikke lang. Ta en titt selv, så du ikke lar deg forlede, eller misforstår noen av mine tolkninger av teksten.

Flere tanker fra Per Martin:

Kommentarer til denne saken