Mikroeventyret nær deg

Mikroeventyr: Naturens undere kan du finne rett innenfor bygrensa.

Mikroeventyr: Naturens undere kan du finne rett innenfor bygrensa. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

- De aller beste opplevelsene er allikevel ikke alltid de mest tilgjengelige, men et lite bekkesig kan også by på flotte opplevelser, skriver spaltist Per Martin Nordli.

DEL

SpaltistVinterens kuldegrader og vakre barfrost byr på unike muligheter. Hvis man får vaklet seg utenfor asfalten, gir de frostsprengte bekkene helt unike opplevelser. Det veldig vanlige, men fascinerende vannet, har unike egenskaper som kommer godt til syne akkurat i disse dager.

Eventyrlige isfigurer og et vell av mystiske klukkelyder, både over og kanskje spesielt under isen, byr på naturopplevelser store deler av verden ikke kan oppleve. I verdenssammenheng er et bekkejuv på Østlande ganske eksotisk.

Fysikken i vannet styrer vannets oppførsel. Det er tyngdekraften og elektromagnetismens utrolige samspill. Om det høres komplisert ut, kan man bare ta en titt, og nyte synet av isroser, rim, krystaller, isskulpturer og det mystiske «landskapet» som svellende bekkeis skaper.

Gjennomsiktig og skinnende, eller melkehvite krystallstrukturer kan demme opp bekkefaret og dirigerer vannet rundt i bekkeløpene like bra som en iherdig bever.

Dette materialet er årsaken til alt liv på jorda, og det kan man fornemme i de fantastiske figurene vann og is skaper. Har du sett en naturlig frossen «såpeboble»? Dette er vidundermaterialet vann.

Egentlig trenger man ikke å gjøre det veldig ekstremt. De aller beste opplevelsene er allikevel ikke alltid de mest tilgjengelige, men et lite bekkesig kan også by på flotte opplevelser - hvis man stikker nesa si litt nedover.

Gampefossen i Livmarka er ganske tilgjengelig for de fleste som tåler litt biologisk viktig krattskog, og et par skritt over bekken her og der. Bekkesidene er bratte, men du finner lett fram fra Livveien. Der er dalbunnen nokså flat.

Andre fine steder er Damåsbekken og Geitfossen øverst i den gamle veien opp til Ringkollen. Her kan du starte fra Smeden. Glatt som is er det jo, og man kan jo alltids komme i skade for å tråkke igjennom. Det er heldigvis ikke dypt i de lokale bekkefarene. Pigger kan nok anbefales, hvis man ikke vil gjøre den erfaringen jeg gjorde i Livbekken: Nemlig å gå på trynet i bekken etter vann.

Men så stod jeg med nesa lavere enn skotuppene, så den erfaringen kan man enkelt unngå - hvis man ikke må stikke nesa si borti alt mulig.

God tur. Husk å ta med god fantasi, og kanskje kakao og kamera.

Flere tanker fra Per Martin:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags