Uregjerlig kreativitet

Kreativ: - Jeg har lært meg ulike metodier for å lokke kreativiteten frem, sier Kristine. Foto: Privat

Kreativ: - Jeg har lært meg ulike metodier for å lokke kreativiteten frem, sier Kristine. Foto: Privat

Artikkelen er over 3 år gammel

– Du vet den følelsen når hjertet synger litt når du tenker på en idé? Det er bare kreativiteten som forteller deg at nå er du inne på noe, skriver Kristine Madeleine Banggren Gripsgård, ukens spaltist.

DEL

Spaltist

Kreativiteten min er ganske uregjerlig. Jeg jobber faktisk med å disiplinere den. Når jeg trenger den, ser den ut til å ha reist på ferie. Og når jeg reiser på ferie og ingen spalter skal skrives, ja da kommer den.

Og noen ganger er det som om kreativiteten min liker å trene min egen utholdenhet. En tanke kan komme i august, men gjennombruddet skjer i mars. La meg komme med et eksempel. Allerede i oktober kom ideen. Men formuleringene uteble. I april kom gjennombruddet.

Helt konkret så var det sånn her det forløp:

Som alle andre mennesker hender det at jeg dusjer. Og mens jeg var i ferd med å sjamponere håret, kom formuleringene jeg hadde lett etter altfor lenge. Jeg veit ikke om det var det faktum at jeg kanskje flytta litt på egne hjerneceller i mitt eget hode under sjamponeringen, men alle de ideene jeg hadde oktober ble til konkrete formuleringer.

Du tuller med meg, kreativiteten, sa jeg! Det passer dårlig nå. Jeg visste jeg måtte løpe til et tastatur før kreativiteten forlot meg igjen. Resultatet var ekstremt dårlig hårvask og sjamporester i håret, men debut i hovedebattsidene i Aftenposten. Ok deal, med andre ord. Og det finnes dessuten verre tidspunkt kreativiteten kan avgi et visitt på. Som når man kjører bil eller lager mat.

Etter hvert har jeg lært meg ulike metoder for å lokke kreativiteten fram. Det krever imidlertid mot. Mot til å stenge ute resultatet og produkter av andres kreativitet. Ta fri fra iPhonen, TV-n og avisene. Og lytte, ikke bare høre, til min egne tanker.

I starten trodde jeg at det var kun det det var. Tanker. Crazy tanker. Ideer. Formuleringer. Du vet den følelsen når hjertet synger litt når du tenker på en idé?

Det er bare kreativiteten som forteller deg at nå er du inne på noe. Virkelig inne på noe. Kreativiteten er på besøk!

Og man vet aldri hvor lenge den blir.

Så når den først kommer bør man vie den sin fulle oppmerksomhet.

Flere tanker fra Kristine Madeleine Banggren Gripsgård:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags