Gå til sidens hovedinnhold

Per Martin Nordli: For mykje lys og varme

Artikkelen er over 4 år gammel

– Bekymringer kan være farlige i seg selv, skriver Per Martin Nordli, ukens spaltist.

Spaltist Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den moderne livsstilen har for det meste tatt fra oss gleden over historisk store og innarbeidede hverdags-bekymringer. Vår moderne hverdag er meget kompleks og langt fra smertefri. Det er nok mye vi bør bruke både vår tid og bekymring på, for å forbedre ting.

Hvor treffsikre er vi egentlig i våre moderne komplekse bekymringer? Det har blant annet foregått en liten debatt om de nye strømmålerne. Det viser seg at noen mener strømmålerne er klassifisert under faregruppe 2B. Dette er relatert til elektromagnetisk stråling, som både mikrobølgeovner, trådløse nettverk og mobiltelefoner er en del av. Det høres alvorlig ut, gjør det ikke?

Helt vanlig dagslys er også en del av dette, og lys var opphavet til navnet elektromagnetisk stråling - sent på 1800-tallet. Ultrafiolett stråling fra sola er ganske kraftige greier, og vi vet at soling fører til hudkreft. Det beskyttende ozonlaget som nesten forsvant på 80-tallet handler om dette.

Vi vet også at man faller død om, hvis man blir utsatt for den ekstremt kraftige gammastrålingen fra en atombombe. Atombomben inneholder også veldig mye andre farlige kvantefysiske greier man er omgitt av i hverdagen. En akutt dødelig dose hverdagslig lys og varme, som Åge Aleksandersen synger om, er noe av dette. Men hvor lenge må du stå foran en lyspære for å skade deg selv? Det er liksom selve «bombe-fenomenet» som gjør bomben farlig. At alt kommer på en gang.

IARC gruppe 2B er en stor gruppe fenomener og stoffer, som inneholder ting man er helt sikre på er mindre skadelig enn for eksempel vanlig dagslys på en litt overskyet sommerdag. Det er en gruppe man ennå ikke har klart å påvise noen form for skadevirkninger fra i det hele tatt. Man er helt sikre på at både rødt kjøtt og varme drikker er mer skadelig. Samtidig vet vi at all antibiotika mister sin effekt fortere om vi bruker det ukritisk, og at merkelige organismer som mugg og sopp er opphavet til penicillin. Når vi mennesker samtidig ødelegger leveområdene for organismer vi ennå ikke har full kunnskap om, kan vi risikere å lage fremtidige store problemer for oss selv. Disse organismene kan vise seg å ha enestående viktig funksjon for selv oss mennesker. Utryddede arter kommer ikke tilbake av selv, og de dør hvis vi ødelegger hjemmet deres.

Merkelig reklame har det vært mye av, spesielt i tiden før andre verdenskrig. Da mente private aktører at radioaktivt vann, tannkrem og kondomer var flotte greier å selge deg. Man brukte bly og uran som fargestoffer i hverdagsprodukter.

Slik er det ikke lenger. Nå vet vi at en appelsin inneholder mer cyanid enn mange andre produkter vi bekymrer oss over til daglig. Dette er man helt sikre på ikke er farlig. CO2, bileksos og global oppvarming er garantert et mye større problem for oss alle, enn den helt sikkert mer harmløse faregruppe 2B. Det farligste med disse strømmålerne er sannsynligvis den knøttlille oppvarmende effekten de har i rommet og forurensingen de skaper i produksjonskjeden.

Bekymringer kan være farlige i seg selv. Samtidig har levealderen vår aldri vært lengre.

Pass på at morgenkaffen ikke er for varm - god hverdagsbekymring :)

Flere tanker fra Per Martin:

Kommentarer til denne saken