Gå til sidens hovedinnhold

Per Martin Nordli: Dynamitt, Donalditt og kryptonitt...

Artikkelen er over 4 år gammel

– Det er kanskje et faktum at Donalditt er like farlig for sannheten, som kryptonitt er for Supermann, skriver Per Martin Nordli.

Spaltist Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den siste uken har delvis gått med til en prøvesmaking på frasen «alternative fakta». Uten å lykkes i det hele tatt, har jeg både i beste og verste hensikt, helt forgjeves forsøkt å skape mening i dette fantastisk selvmotsigende uttrykket. Det har blitt ytret mange selvmotsigende påstander gjennom historien, men de fleste trenger liksom litt tankeprosess for å fremstå som selvmotsigende. Alternative fakta, er bare selvmotsigende. Det er den ultimat konsentrerte og helt enestående utvetydige selvmotsigelse.

Ville le og gråte

Sjeldent har en pressetalskvinne svelget sin stolthet tydeligere enn Kellyanne Conway. Hun har sett målbevisst i kameraene, uke etter uke, men her klarte ikke en gang hun å se behersket ut. Det ene ordet er en direkte motsetning til det andre, og det ble sagt som en frase. Hvis Supermann blir svak av kryptonitt, ble superkvinnen Conway også svekket av Donalditt - argumentasjonens svar på både dynamitt og kryptonitt.

Det gikk i grunn både varmt og kaldt nedover ryggen på en gang, mens jeg ble både glad og trist samtidig. Jeg fikk lyst til å både le og gråte, mens jeg satt stille og hoppet i beundring. All logikk klapper sammen som en trist og våt klut. Dette er språklig dynamitt som sprenger alle grenser.

Det finnes mange situasjoner i verden hvor man kan være usikker, eller man kan se forskjellige alternative løsninger på for eksempel ett problem. Da er det eventuelt summen av alternativene som utgjør hele fakta, men ikke en av dem alene. Det kan til og med være et faktum at man tror, men å tro noe veldig mye gjør ikke troen til et faktum.

Donaldismen brakte oss inn i en situasjon hvor selv å telle kan gi oss to svar. Det ene alternative like riktig som det andre.

Farlig for sannheten

Donaldismen brakte oss inn i en situasjon hvor selv å telle kan gi oss to svar. Det ene alternative like riktig som det andre. Det er merkelig. En pluss en er to, pluss et alternativ jeg synes passer til situasjonen. Det er i grunn ganske befriende, og veldig skummelt på en gang. Det er kanskje et faktum. Supermann er en fantasifigur, det er et faktum. Et alternativt faktum er at han bor i Hønefoss. Det er ikke så «gæli» for en liten by på Østlandet. Det eneste vi kan gjøre, er å undre oss over om vi virkelig er helt sikre på akkurat det.

Det er kanskje et faktum at Donalditt er like farlig for sannheten, som kryptonitt er for Supermann. Det eneste jeg er helt sikker på, er at fakta aldri har et alternativ, da er det liksom ikke fakta.

Flere tanker fra Per Martin:

Kommentarer til denne saken