Olav Bjotveit: Utstranda vel vil tape en rettssak om Sørbråten

Det planlagte minnesmerket på Sørbråten. (Skisse: Jonas Dahlberg)

Det planlagte minnesmerket på Sørbråten. (Skisse: Jonas Dahlberg)

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevDet er stor sannsynlighet for at Utstranda vel kommer til å tape rettssaken mot staten angående minnestedet på Sørbråten.

To momenter ligger bak denne konklusjonen. For det første må Utstranda vel føre bevis for at staten har gjort seg skyldig i enten feil lovanvendelse eller feil saksbehandsling, eventuelt en kombinasjon av begge forhold.

Jeg går ut fra at staten har sitt på det tørre når det gjelder disse forhold. For det andre har dommerne blitt mer og mer politiserte i sine avgjørelser, det vil si at de legger avgjørende vekt på politiske avgjørelser og vedtak fattet i Storting og regjering.

Utstranda vel bør tenke seg om to ganger før de fører denne rettssaken.

Olav Bjotveit

Jeg kan vise til et eksempel som kan skape presedens i denne saken.

På midten av 1980-tallet førte private grunneierne på Hardangervidda rettssak mot staten med påstand om feil anvendelse av daværende Naturvernlov når det gjaldt geografisk størrelse av Hardangervidda nasjonalpark.

Grunneierne prosederte på at staten ikke hadde lovhjemmel til å etablere 52 prosent av nasjonalparken på privat eiendom. De tapte saken i Høyesterett. Høyesterettsadvokat Bryn, som var en meget dyktig og skarpskodd advokat, var grunneiernes prosessfullmektig.

Han uttalte at dommen var politisk, med andre ord at Høyesterett la avgjørende vekt på stortingsvedtaket om parkens utbredelse på privat grunn.

Utstranda vel bør tenke seg om to ganger før de fører denne rettssaken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags