Gå til sidens hovedinnhold

Hege Irene Fossum (KrF): Kommunen bør støtte Utstranda vel

Artikkelen er over 5 år gammel

KrF-politiker Hege Irene Fossum forklarer her hvorfor hun mener kommunen bør støtte Utstranda vels rettssak mot staten.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er sterkt beklagelig at regjeringen har vedtatt å realisere minnesmerket på Sørbråten. Stikk i strid med protestene fra beboere og redningsfolk fra Utstranda, Hole Kommune med fler.

Jeg hadde i det lengste håpet at regjeringen ville ta hensyn til den belastningen det blir for de som bor langs Utstranda og sliter med minnene etter den tragiske terroren på Utøya. Minnesmerket er i sin form et åpent sår i landskapet, som vil forsterke minnene og være en stor belastning spesielt for de som bor i området.

Selv om man kan stille prinsipielle spørsmål ved at en kommune gir midler til en rettssak mot staten, mener jeg det er riktig å gjøre det i dette tilfellet.

Hege Irene Fossum (KrF)

Et minnesmerke skal være et verdig sted, der pårørende og andre berørte kan minnes de som ble rammet, og finne en form for ro.

Etter en slik forferdelig terror som rammet uskyldige på Utøya er det også behov for et nasjonalt minnesmerke. Staten må i en slik sak ta hensyn til mange behov, og sikre en god og ryddig prosess der alle involverte blir hørt.

Men i denne saken har regjeringen både hatt en prosess og gjort et vedtak som rammer redningsmenn og naboer så sterkt at det går utover livskvaliteten deres. Dette er ikke et demokratisk samfunn verdig.

Slik minnesmerket er utformet, og med sin plassering på Sørbråten, kan jeg ikke se at det oppfyller sin hensikt.

Jeg har selv vært med på å vedta innsigelser mot plasseringen av minnesmerket i kommunestyret i Hole, og vil fortsatt støtte befolkningen på Utøya i sin kamp mot dette minnesmerket.

Selv om man kan stille prinsipielle spørsmål ved at en kommune gir midler til en rettssak mot staten, mener jeg det er riktig å gjøre det i dette tilfellet.

Jeg har ikke fast plass i formannskapet som skal gjøre vedtak om midler til rettssak denne uken, men vil her gi uttrykk for min støtte til søknaden fra Utstranda vel.

LES OGSÅ: Ordfører Berger sier ja til å støtte Utstranda vels rettssak mot staten

LES OGSÅ DISSE LESERINNLEGGENE:

Kommentarer til denne saken