Gå til sidens hovedinnhold

Oddveig og Torgeir Bentsen: Utøya er det rette minnestedet

Artikkelen er over 4 år gammel

Hvorfor et ekstra minnested? La heller øya bli lettere tilgjengelig, skriver duoen i sitt leserinnlegg.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Torsdag 21. juli 2016 benyttet vi besøkstilbudet, og var på Utøya.

Med innleiet busstransport fra Sundvollen. Og Tyra skysset oss greit ut til øya. Sammen med 10–12 øvrige besøkende ruslet vi opp bakkene fordi Utøyahuset og videre opp til de sentrale byggverkene.

Mange inntrykk, og minneringen med navnene på de drepte var sterkt. Nydelig minnested, og verdig minnesmerke!

Hvorfor et ekstra minnested? La heller øya bli lettere tilgjengelig.

Glem Sørbråten

Utøyas hjemmesider forteller at det nyoppførte læringssenteret er rettet mot ungdom, og 30 skoler sender elever til øya høsten 2016. Men planen er at det også skal tilrettelegges med åpne dager for allmennheten. Det anses viktig at kulturminnet blir tilgjengelig både lokalt og for resten av landet.

Ifølge NTB er regjeringens påtenkte minnested på Sørbråten kostnadsberegnet til 70 millioner kroner. Bergartene på Sørbråten er av geolog Hans Erik Foss Amundsen betegnet som oppsprukne og porøse, og uegnet til bearbeiding.

Han betegner berget «som en grushaug forkledd som en kolle».

En vekker

La oss håpe at besøket på øya 22. juli 2016 ble en vekker for statsministeren. En slik sum penger ville finansiere bryggeanlegg på landsiden og på øya, ny ferge som supplement til Thorbjørn, og avsette midler i et fond til vedlikehold og til besøkstjeneste på øya.

Prosjektet på Sørbråten kan oppfattes som et forsøk på plastring av egne sår etter all udugelighet da katastrofen skjedde. Og det skal skje med et prosjekt som lager varig åpent sår?

Ved å droppe minnested på Sørbråten unngår regjeringen en opprivende byggesak, og viser medmenneskelighet med beboerne på Utstranda.

LES OGSÅ: – Vi har gjort Utøya til noe nytt

Kommentarer til denne saken