Gå til sidens hovedinnhold

Eva Bekkelund-Eriksen: Beboerne på Utstranda må få fred

Eva Bekkelund-Eriksen

Holeværing

Artikkelen er over 4 år gammel

– Beboerne har kun bedt om en eneste ting, at de får slippe å ha et nasjonalt minnesmerke i nærmiljøet sitt, skriver Eva Bekkelund-Eriksen i dette leserinnlegget.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forslaget om å flytte det planlagte 22. juli-minnesmerket bort fra Sørbråten åpner døren for dialog og muligheter for en løsning. Kommunalminister Sanner har tidligere vært svært bastant om Sørbråten, men AUF- lederen er tydelig på at beliggenheten ikke er en prestisjesak for ungdomsorganisasjonen. Dersom AUFs leder virkelig mener det han sier, kan alle aktørene i denne uverdige forestillingen for første gang snakke sammen og forhåpentligvis bli enige om en endelig plassering for minnesmerket i Hole.

Kan være politisk spill

Det er ingen grunn til å skru forventningene i været. Forslaget fra AUF og erklæringen om at de er mer opptatt av å få et minnesmerke enn selve plasseringen, kan også være en del av det politiske spillet vi har vært vitne til de to siste årene.

Et spørsmål må stilles: Hvis AUF ikke er opptatt av plasseringen, hvorfor har de ikke villet lytte til beboerne og godtatt at minnesmerket legges på høyden, et stykke fra parkeringsplassen ved E16? Der kan man skape et minnested, omgitt av trær, som har ro, verdighet og utsyn til vakre Utøya.

Bedt om å bidra

Arbeiderpartiet har en nøkkelrolle. Partileder og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre er blitt bedt om å bidra til å hindre en opprivende rettsak. Han nøyer seg med å takke for engasjementet og unngår å ta stilling til alle etiske problemstillingene.

Det nye forslaget om å flytte minnesmerket fra Sørbråten til kaia vil i praksis kun bety at man utsetter andre beboere for belastningene. Den som var først ute med båten for å redde liv 22. juli vil få minnesmerket tett på seg. Dette vet AUF, Arbeiderpartiet og regjeringen. Derfor er dette forslaget kun første skritt på veien. Regjeringen bør så raskt som mulig tar initiativ og sørge for oppriktig og god dialog med alle parter.

Imponerende ro

Til tross for alle belastningene, har beboerne beholdt sin imponerende ro, fornuft og verdighet. Vi som holeværinger har grunn til å være stolte av våre sambygdinger langs Utstranda. De hjalp unge i nød og stor livsfare, uten å be om takk eller ønske om å høste beundring. Beboerne har kun bedt om en eneste ting, at de får slippe å ha et nasjonalt minnesmerke i nærmiljøet sitt. Kort og godt fordi påkjenningene var for store og vanskelig å glemme.

De som bor langs Utstranda og som kjemper videre må fortsatt være de kloke, sterke og tålmodige, slik at denne saken kan løses og avsluttes på en måte som alle er tjent med, ikke minst med tanke på de unge som mistet livet og deres pårørende.

Må være samlende

Det er svært viktig at den politiske ledelsen i Hole ordlegger seg på en slik måte at man ikke splitter, men virker samlende. Dessverre tråkket ordføreren i Hole feil når han uttalte seg positiv til forslaget fra AUF. Han hadde fått beskjed om at beboerne er positiv til dialog, men negativ til flytteforslaget. Den politiske ledelsen må aldri svikte sin viktigste oppgave, som er å ivareta innbyggernes interesser.

Vår tid er sterkt preget av ledere som mangler klokskap. Vi lever i en tid med konfrontasjoner, mellom politikere, religioner og folk. Hole er et lite samfunn. Vi er ikke flere enn at vi kjenner hverandre eller vet om hverandre. Vi må holde sammen og fortsatt slå ring rundt beboerne på Utstranda. Det er på tide at de får være i fred.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.