Bernt Stokstad: Minnesmerket vil ikke hjelpe oss å takle sorgen

Det planlagte minnestedet på Sørbråten skaper verken refleksjon eller sorgbearbeiding, mener Bernt Stokstad.

Det planlagte minnestedet på Sørbråten skaper verken refleksjon eller sorgbearbeiding, mener Bernt Stokstad. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Psykoanalytiker Bernt Stokstad avviser i dette leserinnlegget at minnesmerket vil hjelpe oss å takle sorgen etter 22. juli 2011.

DEL

LeserbrevEn rekke store navn innen samtidskunst i Norge og i utlandet - fra Norge bl.a. Ina Blom, Tone Hansen og Marit Paasche - underskrev 21.10 et innlegg i Aftenposten, Minnesmerket vil hjelpe oss å takle sorgen, der de utpeker Jonas Dahlbergs Memory Wound som det viktigste offentlige kunstverket i Norden i vår tid. De mener det tilbyr refleksjon og åpner for egne følelser. Et liknende resonnement gjennomførte billedkunstner Lars Elling i Klassekampen 9.4.16.

Memory Wound gjør et innhugg i naturen ved Sørbråten. Innhugget vil være så omfattende at geologer er bekymret for at deler av odden vil forvitre.

Foreldre, familie, slektninger, venner har vært og er i bunnløs sorg etter attentatene i Oslo og på Utøya. Ingen vil, håper jeg, vurdere selvskading som en løsning. I terapi vil det kalles utagering. Utagering kan være å døyve følelser på ulike måter før eller etter en terapitime. Som oftest er aggresjon - mot seg selv eller andre, for eksempel terapeuten - en stor del av utagering. Ute av stand til å forstå hvorfor 22. juli kunne skje vil staten gjøre et aggressivt innhugg i naturen på samme måte som pasienten kutter seg i huden. Elling sier det rett ut: “inngrepet er (…) mot naturen”.

Men det kommer verken refleksjon eller sorgbearbeiding ut av dette. Kun en gjentakelsestvang. Vi gjentar ugjerningen fra 22. juli et annet sted, nå mot naturen. Vi gjør dette for å slippe å tenke.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags