Gå til sidens hovedinnhold

Eva Bekkelund-Eriksen: Hole Høyre må rydde opp i egne rekker

Artikkelen er over 5 år gammel

Eva Bekkelund-Eriksen støtter ordfører Per R. Berger, men angriper Frederik Skarstein i dette leserinnlegget.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da formannskapet i Hole forrige uke tok stilling til om kommunen skulle gi en garanti på 100 000 kroner til beboerne på Utstranda, endte flere av våre folkevalgte med å bli avkledd og ribbet for troverdighet.

Ordfører Berger var en av de få som ordla seg saklig og logisk når han argumenterte for sin innstilling som ville gitt beboerne denne garantien, og vært et anerkjennende håndslag fra lokalpolitikerne. To av hans egne hans partifeller ville det annerledes.

LES OGSÅ: Berger forlot møtet: – Skuffende å ikke få støtte

Skarstein valgte feil sak når han skulle markere motstand mot ordføreren.

Eva Bekkelund-Eriksen
Begge bena i Ringerike

Mange har allerede spurt: Hvorfor valgte Fredrik Skarstein å ydmyke ordføreren i det offentlige rom, i en sak som preger lokalsamfunnet? Det handler tross alt kun om å legge ut penger som staten betaler tilbake.

Skarstein er på mange måter en ensom rytter i politikken, som går sine egne veier og som trives i ruskevær og er villig til å ta en risiko selv om fornuften sier noe annet. Han vil ha ordførerskifte, og ivrer for at varaordfører Elisabeth Klever kommer i posisjon.

LES OGSÅ: Frederik Skarstein (H) etter at ordføreren forlot møte i frustrasjon: – Jeg har full tillit til ordføreren

I et større bilde, bør dette tas med: Høyrepolitikeren, eiendomsinvestoren og den erklærte Hønefoss-patrioten har tette bånd til ledere i Ringerike Høyre. En svekkelse av den politiske ledelsen i Hole vil gjøre det lettere å få til en kommunesammenslåing og gjennomføring av ambisjonen om sterk vekst i regionen.

LES SVAR-INNLEGGET FRA SKARSTEIN: Har du tatt for mye tran, Eva?

Feil politisk kampsak

Skarstein valgte feil sak når han skulle markere motstand mot ordføreren. Da han stemte mot ordførerens forslag om å gi garantien til de allerede hardt pressede beboerne på Utstranda, gikk han ikke bare imot sin egen ordfører. Han valgte også å gå mot den alminnelige rettferdighetsoppfatningen og anstendigheten.

Skarsteins argumentasjon kan oppsummeres på denne måten: Det er ok at regjeringen overtar styringen og tar kvelertak på lokaldemokratiet. Hensynet til innbyggerne må komme i annen rekke.

LES OGSÅ DETTE LESERINNLEGGET: Brede Johbraaten: Hva er agendaen din, Skarstein?

Skarstein fikk varaordfører Klever med seg under avstemmingen i formannskapet.

Ifølge svært pålitelig kilder støttet Klever ordføreren kvelden før dette møtet. Det er en regel som gjelder for varaordførere: Ta diskusjonen på kammerset og opptre lojal utad. I hvert fall når ordføreren kommer fra det samme partiet.

Det er mulig det er stor takhøyde i partiet, og at lojalitet ikke er så viktig der i gården, men Hole Høyre har styringsansvar og må sørge for forutsigbarhet, tillit og troverdighet. Varaordførerens politiske karriere er derfor antakelig over før den egentlig har kommet i gang.

LES OGSÅ DETTE LESERINNLEGGET: Frederik Skarstein: Jeg har ingen skjult agenda

Ikke plass til egeninteresser

Hvordan kan vi som lokalsamfunn komme ut av denne krisen på en positiv måte?

Hole Høyre må rydde opp i egne rekker. Partilederen må støtte ordføreren. Fraksjonsvirksomheten kan ikke fortsette.

Det er ikke plass til egeninteresser og personlig agenda. Innbyggernes interesser og økt samhold må være førsteprioritet i tiden som kommer. Alle i Høyre må stille seg bak ordførerens støtte til beboerne på Utstranda når saken kommer opp i kommunestyret.

Dersom partifeller går inn for å ydmyke ordføreren nok en gang vil det få alvorlige konsekvenser. Fortsatt splittelse og splid vil føre til kaos på Herredshuset.

LES OGSÅ DETTE LESERINNLEGGET: Eva Bekkelund-Eriksen: Splittelse og spill om Utstranda i Hole Høyre?

Ap må ville forsoning

Hole Arbeiderpartiet har også et stort ansvar for å samle bygda vår. Partiets folkevalgte bør vise at de har såpass med raushet og solidaritet overfor egne innbyggere at de strekker ut en hånd til beboerne på Utstranda.

Det finnes ingen saklig grunn til at minnestedet skal ligge på Sørbråten. Det er bare politikk og prestisje igjen. Denne saken handler verken om de som er døde, de som overlevde eller pårørende.

Viser Arbeiderpartiet vilje til å komme mennesker i møte nå, vil partiet tjene på dette i framtiden. Ap-leder Isabella Tangen har selv ønsket å bidra til mer forsoning. Dette bør hun følge opp, selv om hun møter motstand av krefter i partiet som foretrekker konflikt og mistro. Hole kommune er i en vanskelig situasjon.

Vi får ingen hjelp utenfra. Vi må selv gjenreise troen på vår egen kommune og samle oss om verdier som gjør oss sterke. Alle ansvarlige politikere må bidra til at utfordringene løses på en konstruktiv måte slik at innbyggere opplever at de blir sett og møtt med verdighet.

Vi kan begynne dette viktige og nødvendige arbeidet med å stille oss bak ordførerens støtte til våre sambygdinger på Utstranda.

Kommentarer til denne saken