Gå til sidens hovedinnhold

Eva Bekkelund-Eriksen: Alle varsellampene lyser

Artikkelen er over 5 år gammel

«Hvordan kan man akseptere at minnesmerket bygges når alle parter, inkludert kommunalminister Sanner, erkjenner at prosessen ikke holder mål?» spør Eva Bekkelund-Eriksen i dette leserinnlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ringerikes Blad har tidligere på lederplass tatt til orde for at minnesmerket på Sørbråten må bygges .

gjentar redaktøren omtrent det samme i en ny leder , et par dager før kommunestyret i Hole skal ta stilling til om kommunen skal støtte beboerne med en garanti på 100.000 kroner i forbindelse med den planlagte rettssaken mot staten.

Dersom statlige myndigheter setter seg på bakbeina, kan politikerne i Hole vedta å stanse utbetaling av møtegodtgjørelsene sine en periode for å dekke dette beløpet.

Eva Bekkelund-Eriksen
Spørsmål om penger

Dette er en garanti. Pengene skal ikke utbetales til beboerne på Utstranda nå.

Dersom det blir aktuelt med utbetaling av garantien, har ordføreren varslet at kommunen vil forsøke å forhandle med statlige myndigheter for å få hele eller deler av beløpet refundert.

LES OGSÅ: Fylkeskvinne-nei til Hole-refusjon

Kan stanse møtegodtgjørelsen

Dersom statlige myndigheter setter seg på bakbeina, kan politikerne i Hole vedta å stanse utbetaling av møtegodtgjørelsene sine en periode for å dekke dette beløpet. Ingen er med i politikken for å skaffe seg ekstra fortjeneste, men på grunn av samfunnsengasjement.

I den nye og omfattende lederen gir redaktøren sin versjon av det som har skjedd. Redaktøren har helt rett i at alt som kan gå galt har gått galt i denne saken, men deretter kollapser argumentasjonen.

Hvordan kan man akseptere at minnesmerket bygges når alle parter, inkludert kommunalminister Sanner, erkjenner at prosessen ikke holder mål?

Hvordan kan man i det hele tatt gå god for byggingen av dette minnesmerke når vi ikke har fått innsyn i for eksempel gode og tilstrekkelige geologiske undersøkelser?

LES OGSÅ LEDER: Det holder ikke, Dahlberg

Budsjettsprekk

Dersom grunnforholdene er slik kjentfolk og kompetente fagpersoner påstår vil vi få et annet minnesmerke enn det som vises på bilder.

Da må den naturskjønne odden på Sørbråten sprenges, det må lages støttemurer, utformingen blir en annen.

Prislappen blir neppe 70 millioner, men garantert større. Det er med andre ord snakk om en alvorlig ødeleggelse av miljøet og i tillegg et prosjekt som på grunn av manglende konsekvensutredninger og dokumentasjon kan ende med en gedigen budsjettsprekk.

Når minnesmerket blir en stor belastning for beboerne i et allerede traumatisert nærmiljø og kommunen sier nei, er det all grunn til å ta opp kampen mot statlige myndigheter som misbruker sin makt til å overkjøre mennesker og lokalsamfunn.

Kort sagt: Alle varsellampene lyser.

Ta vare på hverandre

Denne saken har naturligvis også konsekvenser for lokalpolitikken og folkevalgte, som har som oppgave å stille opp for innbyggerne og sørge for samhold i en krevende periode.

Ordføreren har tatt et viktig initiativ for å vise støtte og bidra til samhold. Han vil gi beboerne på Utstranda garantien de har søkt om.

Dette er også en symbolsk kraft. Kommunen er mot bygging av minnesmerket på Sørbråten. Nå følges dette opp med konkret handling. Han signaliserer at beboerne ikke blir stående alene.

Dette handler først og fremst om ett viktig prinsipp og tydelige verdier som vi må stå fast ved: I Hole tar vi vare på hverandre.

Maktkamp i Høyre

Ordføreren møter motstand i egne rekker. Hole Høyre er delt i to grupper. I det politiske miljøet har dette vært kjent siden valget i fjor.

Konflikten har blusset opp og kommet til overflaten i denne saken. Sentrale aktører i begge fraksjonene har erkjent dette. Hole Høyre kan bli et dypt splittet parti med intern mistillit og nye konstellasjoner for å sikre stabilt styre.

Det er viktig at splittelsen i Hole Høyre kommer fram i lyset, fordi intern splid påvirker politikken og avgjørelsen som tas.

Uansett utfallet i kommunestyret i dag, vil hendelsene 22. juli 2011 hjemsøke mange beboere i Hole, men ordfører Berger fortjener ros og støtte nå fordi han med sitt initiativ viser at han er opptatt av å styrke samholdet i bygda vår.

LES FLERE INNLEGG AV EVA BEKKELUND-ERIKSEN:

SLIK HAR HOLE HØYRE SVART PÅ KRITIKKEN:

Kommentarer til denne saken