Har du kontrakt på sommerjobben?

Hva har du krav på? LOs Sommerpatrulje undersøker om ungdom får det de har krav på i arbeidslivet. Patruljeleder Hanna Kjemperud, hovedansvarlig Tonje Kristensen, Eivind Knutsen og Tone Hartz patruljerte i Hønefoss sentrum under fjorårets besøk. 					              Foto: Mari Telise Nilsen

Hva har du krav på? LOs Sommerpatrulje undersøker om ungdom får det de har krav på i arbeidslivet. Patruljeleder Hanna Kjemperud, hovedansvarlig Tonje Kristensen, Eivind Knutsen og Tone Hartz patruljerte i Hønefoss sentrum under fjorårets besøk. Foto: Mari Telise Nilsen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I dette leserinnlegget har Tonje Kristensen og Hanna Kjemperud fra LOs sommerpatrulje satt opp seks punkter for dem som skal ut i sommerjobb.

DEL

Sommeren er her, og det er mange unge som er på vei ut i sommerjobb. Sommerjobb er for mange det første møte med arbeidslivet.

Vi er opptatt av at unges møte med arbeidslivet blir godt, og da er det viktig å kjenne til sine plikter og rettigheter i arbeidslivet. Vi har derfor skrevet seks punkter som vi mener det er viktig at man kjenner til på vei inn i sommerjobben.

1. Arbeidskontrakt. Det første som må være på plass når du starter i jobb er arbeidskontrakten. Avtalen skal inneholde hva du skal ha i lønn, oppsigelsestid og en rekke andre bestemmelser som minsker faren for misforståelser eller uenigheter senere i arbeidsforholdet. Om du skal jobbe i mindre enn én måned sier loven at arbeidskontrakten skal være på plass fra første dag. Gjerne før. Arbeidskontrakten er det eneste beviset du har som arbeidstaker på at du faktisk er ansatt.

2. Opplæring. Du har rett på god og grundig opplæring i den jobben du skal gjøre. Du skal også lære hvilke lover og regler som gjelder på arbeidsplassen. Når du er under opplæring, er du på jobb, og alle som er på jobb i Norge skal ha lønn. Med andre ord: under opplæring skal du ha vanlig, ikke redusert, lønn.

3. Minstelønn. I enkelte bransjer er det innført lovbestemt minstelønn. Det vil for eksempel si at det for 16-åringer ikke er lov å betale mindre enn 102,18 kr i timen i hotell og restaurant, mens det for arbeidstakere under 18 år innen renhold ikke er lov å betale mindre enn 129,59 kroner i timen. Se oversikt hos Arbeidstilsynet eller hør med fagforeninga di for din jobb.

Tonje Kristensen og Hanna Kjemperud

Henholdsvis faglig ungdomssekretær LO Buskerud og patruljeleder LOs sommerpatrulje i Buskerud

4. Bruk verneutstyr. Hjelm, hansker og hørselvern er gode eksempler på verneutstyr. Men også ting som pasientheis i helsesektoren og løftesele for postbud kan være verneutstyr. Arbeidsgiver har det økonomiske ansvaret for å stille med verneutstyr. Men hvis du er pålagt å bruke det, men velger å ikke gjøre det – da kan du miste all rett til erstatning. Gjennom opplæringen skal du få innføring i hvilket verneutstyr du skal bruke på jobb. Husk at det kan være forskjellige regler på ulike arbeidssteder. Finn ut hvem verneombudet er på din arbeidsplass, og ta opp ting som virker rart eller ugreit med denne personen.

5. Møt opp til rett tid. Som ungdom og elev har du sikkert hørt at du må møte opp til rett tid. Dette er viktig på skolen, men ekstra viktig på jobb. Når du er ansatt er det en sjef som betaler deg for å være på jobb – om du ikke møter opp tidsnok kan sjefen tape penger på at du ikke er til stede Det kan også føre til at kollegaer ender opp med å gjøre jobben du egentlig skulle ha gjort.

6. Organiser deg. Selvfølgelig er vi i LO opptatt av at du skal organisere deg. Når du er organisert har du som regel tilgang til en tillitsvalgt på bedriften, som kan hjelpe deg med det meste som har med jobben å gjøre.

Og om du noen gang skulle være så uheldig å komme i uenighet med sjefen, så står du i alle fall ikke alene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken