En hyllest til alle lærere | Lise Sveen Nygaard

GOD HJELP: - Tusen takk til alle lærere! Dere er gull verdt, dere er fundamentet i samfunnet, sier Lise Seveen Nygaard i dette innlegget.

GOD HJELP: - Tusen takk til alle lærere! Dere er gull verdt, dere er fundamentet i samfunnet, sier Lise Seveen Nygaard i dette innlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det å være lærer krever så mye mer enn det å stå ved tavla og bøye verb, lage søylediagram og lære elevene gloser, sier Lise Sveen Nygaard i dette innlegget.

DEL

MeningerMed all min respekt ønsker jeg å rette en takk og en hyllest til alle lærere. Selv er jeg utdannet lærer, og jeg brenner for skoler, skolestruktur, opplæring og elever- og lærers rettigheter i skolesamfunnet. En lærer er ikke det en lærer var. Hvor er det blitt av respekten, takknemligheten og samarbeidet?

Kjære norsklærer. Du lærte oss å skrive pent, smått, stort og riktig, grammatikk og avsnitt. Du lærte oss hva vårt samfunn bygger på – Kommunikasjon!  Hva skulle vi gjort uten deg når vi skal skrive en viktig e-post?

Selve fundamentet

Kjære mattelærer. Du lærte oss hvordan økonomien skal styres, hvordan pluss og minus fungerer. Du har lært oss å dele og gange og gjør at vi kan styre et samfunn forsvarlig. Hva skulle vi gjort uten deg, når vi regner på et fundament som skal bære en bro?

Kjære samfunnsfaglærer. Du lærte oss å bli engasjert i samfunnet og det som rører seg rundt oss. Du lærte oss å se sammenhenger og være engasjert for å ha noe å si. Hva skulle vi gjort uten deg når viktige avgjørelser skal tas i samfunnet?

Kjære naturfaglærer. Du lærte oss å sette alt liv i perspektiv. Skape en forståelse for økosystemet og evolusjonsteorien. Du lærte oss det periodiske systemet. Du har lært oss å ta vare på naturen vår. Hva skulle vi gjort uten deg når viktige blodprøver skal analyseres?

Kjære engelsklærer og tysklærer. Du lærte oss å kommunisere på flere språk. Du lærte oss å gjøre oss forstått i store deler av verden, overleve der de ikke kan vårt språk. Hva skulle vi gjort uten deg når vi trenger flere språk å kommunisere på?

Språk i takt og toner

Kjære musikklærer. Du har lært oss rytmer som bygger på livets fundament, noe som ligger nært til vår natur. Du har lært oss et verdensspråk i form av takt og toner. Hva skulle vi gjort uten musikk og den gleden den skaper? Så, kjære lærer – med all min respekt og takknemlighet, jeg håper du føler deg viktig og verdifull.

Vit at du er en viktig brikke i alle elevers liv og opplæring. Dessverre har det blitt mer krevende å være lærer. Det har alltid vært fokus på mobbing, og jeg tror neppe lærere ser og har sett dette mellom fingrene, men samfunnet har endret seg og vi er mer og lettere tilgjengelige for hverandre. Sosiale medier, spillsider, chatemetoder og at «alle» som har hver sin mobiltelefon gjør ikke utfordringen mindre.

Ofte er elever flere timer på skole, SFO og sammen med venner enn det de er hjemme og sammen med familien. Det er en utfordring da «fristedet» for mobbing ofte faller til skolen. Det vil i mange tilfeller skje hendelser i sosiale medier, på chat og via meldinger som skaper grobunn for mobbing når elevene møtes på skolen.

Ufortjent har dette blitt ansvaret til skolen, lærere og rektorer. Det er ikke lett å ha full oversikt, og skolene vil i mange tilfeller ikke oppdage hendelser før det er for sent. Dette er en utfordring som vil bli større ettersom teknologien øker.

Oppgaven har endret seg

Det jeg ønsker å komme fram til er at lærerens oppgave har også endret seg. Det å være lærer krever så mye mer enn det å stå ved tavla å bøye verb, lage søylediagram og lære elevene gloser.

Læreren har også fått en oppgave i å få et samspill til å virke, ha et våkent blikk, følge avvik, lage individuelle opplæringsplaner og planlegge undervisning i tråd med opplæringsplanen. Og- ofte er han eller hun alene med en klasse. En lærer sitter ofte om kvelden og retter prøver, ikke bare en, men tretti.

De planlegger morgendagen og bruker sin fritid på at vi andre skal få et stødig, trygt og godt fundament for resten av livet. En lærer! Mine lærere har alle satt sine spor, og jeg husker de alle. Helt fra barneskolen, ungdomsskolen, videregående og høgskolen.

Tusen takk til alle lærere! Dere er gull verdt, dere er fundamentet i samfunnet. Vit at dere betyr mye for mange.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags