Farlig skolevei gjennom byen | Einar Kristiansen

MANGE LYSKRYSS: Jesper Myrmel-Gabrielsen (7) måtte over mange lyskryss da han gikk fra toppen av Vesternbakken til Benterud skole. Saken vekker stort engasjement.

MANGE LYSKRYSS: Jesper Myrmel-Gabrielsen (7) måtte over mange lyskryss da han gikk fra toppen av Vesternbakken til Benterud skole. Saken vekker stort engasjement. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– En utrygg skolevei vil daglig skape utrygghet både for foreldre og barn knyttet til biltrafikk, skriver Einar Kristiansen i dette innlegget.

DEL

MeningerSkolestrukturendring med konsekvensen skolenedlegging har de siste tiår vært et virkemiddel for sentraliseringspolitikk. De politiske argumentene har vært besparelse, påstått behov for større fagmiljø og at tilstanden til mange av skolene var dårlig. Det hele var pakket inn i fundamental tro på at; «jo større, jo bedre».

Argumenter om skolens betydning som kultur-, læringsarena og identitetsbygger ble ikke hørt.

De samme argumentene synes nå å gjelde for nedlegging av Hønefoss skole. En skole som både er et signalbygg for Hønefoss og som har gitt generasjoner kunnskap, sosial kompetanse og innføring i kulturelle verdier. Ikke minst erfarer man nå at skolekretsen slår ring rundt skolen sin.

LES OGSÅ: Gir ingen håp for Jespers (7) lange skolevei: – Avstanden får man ikke gjort noe med 

Foreldre frykter at kommunens politikere med sin uhensiktsmessig kretsregulering gjør skolehverdagen til en skremmende opplevelse både for barn og foreldre.

Grunnskoleloven § 9–2 gir elevene rett til et trygt og godt skolemiljø. En utrygg skolevei vil daglig skape utrygghet både for foreldre og barn knyttet til biltrafikk og andre faremomenter som kan dukke opp når eleven krysser elver og går gjennom en by i den mest trafikkerte tiden på dagen.

Historien om Jesper, en modig 7-åring, som har prøvegått en eventuell skolevei til Benterud, har vakt et enormt engasjement. Det burde ikke være nødvendig for leder i hovedutvalget for oppvekst og kultur å prøvegå veien.

Einar Kristiansen

Pensjonert rektor

Alle på Ringerike er lokalkjente og ser at denne skoleveien burde være erklært som «særskilt farlig skolevei» uten flere utredninger. Det er også åpenbart at opp mot 2 timers tur/retur gange langs eksosfylte gater heller ikke er helsefremmende for våre minste.

Grunnskoleloven § 7-1, sitat: «Elevar som har særleg farleg eller vanskelig skolevei har rett til gratis skyss uten omsyn til veglengda».

Foreldre forventet en utbygd Ullerål skole som erstatningsskole. I denne sammenheng vil det være aktuelt å sitere grunnskolelovens § 8-1, sitat: «Grunnskoleelevene har rett til å gå på den skolen som ligg nærast eller ved den skolen i nærmiljøet som dei soknar til».

Vi leser at SV, Sp og R vil bevare skolen. Det er prisverdig å se at noen av våre folkevalgte står fram med sine meninger. I demokratiets navn ville det vært betryggende dersom alle politikerne personlig ga uttrykk for sitt ståsted i denne saken, ikke bare de som av ordføreren benevnes som «fagpolitikere» og som kanskje er bundet av et gruppevedtak. (Merknad: Politikere er personlig valgt og står til personlig ansvar for sine velgere)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags