Innfør anonym retting i skolen | Mari Johnsrud

ANONYM RETTING: - Du kan da med sikkerhet bli vurdert på riktig grunnlag, skriver Mari Johnsrud i Ringerike og Hole Unge Høyre.

ANONYM RETTING: - Du kan da med sikkerhet bli vurdert på riktig grunnlag, skriver Mari Johnsrud i Ringerike og Hole Unge Høyre. Foto:

Av

– Med anonym retting av prøver kan du være sikker på at det er oppgavebesvarelsen som blir bedømt, sier Mari Johnsrud i dette innlegget

DEL

MeningerHver dag sitter det elever i klasserommet som føler seg urettferdig behandlet av læreren sin. De aller fleste har møtt en lærer de ikke kommer godt overens med, og konsekvensen kan bli store.

Hvordan personligheten din er og hvordan du ser ut skal ikke ha noe som helst å si for din karakter. På skolen skal du bli vurdert ut ifra den kunnskapen du klarer å formidle, ikke hva lærerens inntrykk av deg er.

I elevundersøkelsen 2018–19 (VGS), svarte 2 prosent at de mobbes av voksne på skolen to til tre ganger i måneden eller oftere. Dette er ikke akseptabelt. Når lærere ikke klarer å skille deg som person og deg som elev må vi ta et tiltak for å rettferdiggjøre dette.

Mange elever er redd for konsekvensene de kan få ved å klage. For mange elever kan det føles som at hele karrieren deres står på spill. Klager du, er det en sannsynlighet for at læreren vil gi deg dårlige karakterer, eller enda verre- stryk. Det er demotiverende for å si det mildt, at du gjør ditt beste, men får ikke karakteren du ønsker fordi læreren har et negativt inntrykk av deg.

Med anonym retting av prøver kan du være sikker på at det er oppgavebesvarelsen som blir bedømt, og ikke hvem du er som person. Du kan da med sikkerhet bli vurdert på riktig grunnlag, og få den rettferdige karakteren du fortjener.

Det er de aller svakeste som ofte blir rammet, og det er ikke rettferdig mener vi i Unge Høyre. Det at en lærer ser ned på deg og vurderer deg etter dette, kan påvirke din motivasjon, som er svært negativt.

På skriftlig eksamen er alle besvarelsene anonyme. Hvorfor kan vi ikke ha det samme på pensumprøver? Vi elever har alt å vinne på denne innføringen, lærene har ikke noe å tape.

Vi i Unge Høyre har tro på at hver elev kan avgjøre og skape sin egen framtid, men da må det bli gjort endring slik at det kan bli gjort på et rettferdig grunnlag. De neste ukene kommer vi elever til å drive en underskriftskampanje om å innføre anonym retting av prøver. Tiden er kommet for elevdemokratiet å vise sin stemme!

Ringerike og Hole Unge Høyre vil at anonym retting av prøver skal innføres i skolen!

LES OGSÅ: Det finnes fritidstilbud i Hønefoss | Linda Nordgård

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags