Gå til sidens hovedinnhold

Er vi i ferd med å ødelegge marka?

Artikkelen er over 4 år gammel

Flatehogst har mange negative virkninger, skriver Frank Olav Kristensen i dette leserinnlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har hatt hytte ved Nes i Hole siden 1975. Da tok jeg all den fisken jeg trengte rett utenfor hytta, mest ørret.

I fjor vår hadde jeg ute fire garn på forskjellige steder tre ganger, og fikk én abbor. Jeg var også ute og dregget tre-fire ganger uten å få en eneste fisk.

Råttent løv

Det hadde lagt seg et lag av møkk over bunnen, i hovedsak råttent løv. Løvskogen har tatt helt overhånd. Jeg tok en tur til Utøya, det var det samme der.

Ellers har jeg kjennskap til Kulpåsen nær Løvlia. Navnet har området fått på grunn av alle vannkulpene og et par småvann. I dag er det bare ett vann igjen. En del av disse vannene ble grøftet ut, da dette var gromt på den tiden.

Denne gjengroingen har skjedd de siste 50 årene. Det er ikke mange som tenker over at alle myrer har en gang vært åpne vann.

Flatehogst

Den voldsomme moseveksten som har oppstått på grunn av flatehogsten er det største problemet. Gress og mose gjør at vannet fordamper i gras og mose, og vannet kommer ikke fram til elvene. De fleste elvene er det for lite vann i, så fisken får ikke gyte.

Tidligere besto skogbunnen av barnåler fra gran- og furutrær. Vannet rant til bekker og vann, hvor fordampningen tok mye lenger tid. Vi vil med dette få en syklus på vannet, fra gressmatte til skylag, mye oftere regn.

Flatehogsten endrer livet ditt. Vi må være forsiktig med å sette skylden på noen for dette, for det var ingen som kunne se utfallet av flatehogsten. Det er likt over hele verden, og nå har vi sett utfallet: Mindre fisk, og mindre vann.

Kommentarer til denne saken