Joda, jeg fikk igjen på skatten. Også da jeg fikk baksmell. 

Jo da, journalist Mari Persson fikk igjen penger på skatten. Men ikke nok med det!

Jo da, journalist Mari Persson fikk igjen penger på skatten. Men ikke nok med det! Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Denne uken kom årets skatteoppgjør. Spenningen var hos de fleste stor; fikk man penger tilbake? Også journalist Mari Persson sjekket, og har etterpå gjort denne refleksjonen.

DEL

Kommentar

Denne kommentaren sto første gang på trykk i fjor, men trekkes fram igjen for nye lesere i disse skattemeldings-dager.

Yes! Jeg fikk igjen på skatten! 

Jo da, noen penger også. Men aller mest mennesker: to assistenter, en fysioterapeut og en spesialpedagog som gjør en fantastisk innsats for sønnen min. For ikke å snakke om ansatte i barnehagen og skolen.

Tre av mine nærmeste har vært gjennom store hjerteoperasjoner, uten å måtte tenke på lommeboka. Jeg har fått faren, bestefaren og sønnen min igjen på skatten også.

Det føles som et lotteri, disse dagene her. Vant du? Blir det ekstra fet ferie eller ny tapet i stua, takket være en gave fra staten? Eller tapte du? Kom myndighetsgribbene og tok pengene dine, satte deg i gjeld du ikke kan betale? Må du droppe sydenferien i sommer nå, på grunn av staten?

Mari Persson

Journalist i Ringerikes Blad

Men betale må du, og godt er det. Velferdsstaten, vet du.

Vi sjekker vel alle skattemeldingen i spenning. Men du vinner jo ingenting. Får du igjen penger, er det dine penger som du har betalt inn for mye. En slags sparekonto, altså. Noen setter jo også opp et ekstra skattetrekk for å være sikre på å betale nok – og for å kunne gjøre et hyggelig «uttak» i juli.

Får du baksmell, har du betalt for lite. En ergerlig regning – og for noen fullstendig krise. Da er det ekstra viktig å gå gjennom alle poster, slik at du ikke betaler mer enn du må.

Men betale må du, og godt er det. Velferdsstaten, vet du. Men så opplever vi jo ikke alltid å leve i velferd. Folk blir syke og dør uten at legene kan redde. Vi får ikke sykehjemsplass til bestemor, selv om vi opplever at behovet er åpenbart. Veien er full av telehiv og skolens gymsal håpløst nedslitt.

Det betales kanskje ikke med glede, men det gjør godt å se hva pengene faktisk går til.

Men tenker vi etter, bør vi selvsagt alle være takknemlig for velferdsstaten. Den gjør at sykehusinnleggelser ikke setter deg i gjeld. Bestemor får hjemmesykepleie, ny asfalt legges og nye skoler bygges. Det kan gjøre litt vondt å se klunken med penger som trekkes til skatt hver måned.

Det betales kanskje ikke med glede, men det gjør godt å se hva pengene faktisk går til.

Sønnen min har Downs syndrom, og kommer nok til å belaste statskassa så lenge han lever. Etter at han ble født, betaler jeg skatt med en større ydmykhet enn før. Men vi belaster statskassa alle sammen, i større eller mindre grad. Du fikk vel ingen gigaregning sist du var hos legen, du heller? Selv er jeg delvis sykmeldt for tiden. Uten at familien går konkurs.

Jo da, jeg har fått igjen på skatten, også de gangene jeg har fått baksmell.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags