Sindre Nørgaard: 10 kroner holder til et par epler

De største kuttene skjenkes de aller rikeste, mener Sindre Nørgaard.

De største kuttene skjenkes de aller rikeste, mener Sindre Nørgaard. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Sp-velger Sindre Nørgaard ser ikke ut til å være imponert skatte- og avgiftspolitikken i dagens regjering.

DEL

Leserinnlegg

VG hadde en større artikkel 8. mars 2017 hvor de ettergikk dagens regjering med hensyn til skatter og avgifter. Som ventet var det de fant ganske avslørende.

Høyre-leder Erna Solberg fortsetter å bruke milliarder av kroner på skattekutt, noe hun tar igjen hos vanlige borgere og fra oljeinntektene.

De største kuttene skjenker hun Norges mest eksklusive klubb: De aller rikeste ...

Statsminister Solberg og Frp-leder Siv Jensen lovet å kutte skattene for folk flest da de gikk inn i regjering i 2013. Et halvt år før valget har finansminister Siv Jensen regnet på hvordan skattekuttene har fordelt seg. Tallenes tale er klar:

Folk flest, eller 94 prosent av befolkningen har i snitt fått 3.637 kroner i skattekutt. Det tilsvarer omtrent 10 kroner om dagen.

Sindre Nørgaard

VG regnet slik: Ved å legge sammen samtlige skattytere uten formue og med formue på inntil fem millioner får vi 94 prosent av skattyterne i Norge. Denne gruppen har samlet fått 14,6 milliarder kroner i skattelettelser. Deler man dette på antallet skattytere i gruppen finner vi at de i snitt får 3.637 kroner året, eller om lag 10 kroner dagen per person.

10 kroner holder til et par epler.

En annen og mye mindre gruppe nordmenn har derimot Erna og Siv vært langt mer rundhåndet med: Norges 1.600 rikeste personer.

Disse 1.600 personene er del av den eksklusive klubben som har 100 millioner eller mer i formue. Og hver og en av dem har i snitt fått 575.000 kroner i skattekutt i året – eller omtrent 1.600 kroner dagen.

Dermed har Norges superrike fått 160 ganger mer i skattekutt enn folk flest, viser tallene Siv Jensen selv har sendt Stortinget. De superrike ga Høyre noen få millioner i tilskudd til kassa i partiet. Tilbake har de over fire år fått milliarder i skattelette.

Du og jeg har i stedet fått 4 milliarder i avgiftsøkning med Erna og Siv.

Og de 10 kronene! De har blitt spist opp av økte avgifter.

Bare Senterpartiet gikk imot at drivstoffavgiften for diesel og bensin ble forhøyet med 55 øre per liter pluss merverdiavgift, i inneværende år.

Videre har regjeringen til Erna Solberg tidligere redusert reisefradraget. Bunnbeløpet i reisefradraget ble i 2016 økt fra 16.000 til 22.000 kroner. Det betyr at de med kortest reisevei til jobb mistet reisefradraget. Og det gjaldt ikke mindre enn 125.000 personer.

Med dette trikset fikk Frp og Siv Jensen og Høyres Erna Solberg, inkludert støttepartiene Venstre og KrF, satt skatten betydelig opp.

Så da kan alle på borgerlig side, konkludere med at skatte- og avgiftsnivået med Erna Solberg (Høyre) og Siv Jensen (Frp) samt støttepartiene V og KrF er betydelig skjerpet under dagens borgerlige regjering, og ikke blitt mindre for folk flest.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags