Gå til sidens hovedinnhold

Nøstret skatter mer enn Facebook

Artikkelen er over 4 år gammel

Norsk skattepolitikk henger ikke med i internasjonalisering og digitalisering, skriver redaktør Bjørn Harald Blaker.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Like spilleregler er en viktig forutsetning for sunn konkurranse. Da er det et tankekors at en bedrift som Nøstret Bo- og Omsorgssenter i Hole betalte fem ganger så mye skatt i 2016 som Facebook i Norge. Nå brygger det opp skattekamp.

Norsk skattepolitikk henger ikke med i internasjonalisering og digitalisering. Det bør være en klar konklusjon, når vi ser på situasjonen i dag.

For det er klart: De internasjonale gigantene som Facebook og Google bryter ingen lover. Med hovedkontor i utlandet, skatter de der, om enn lavere enn her.

I Storbritannia har de innført en ordning som beskatter overskudd som overføres over landegrensene uten reell omsetning. Ordningen har ifølge Mediebedriftenes Landsforening gitt britene skatteinntekter på fire milliarder kroner, i et marked som er ti ganger så stort som det norske.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

 

At det nå er mediebransjen som løfter opp denne saken, har sammenheng med den konkurransevridningene de er vitne til. To tredjedeler av annonseomsetningen til norske medier har blitt borte de siste årene. I den samme perioden har annonseomsetningen hos de internasjonale aktørene økt i ekstremt tempo. Når Facebook i Norge skattet under en halv million kroner til Norge i 2016, får det mediebransjen til å reagere.

Norsk skattepolitikk henger ikke med i internasjonalisering og digitalisering.

Det er mediebransjen som nå spiller opp saken, men dette handler om noe mer.

Det handler om at norske skatteregler, og dermed spillereglene i næringslivet, må være tilpasset den internasjonaliseringen som har kommet langt, men som bare vil tilta i styrke. Beskatningen må skje i det landet der verdiene skapes og omsetningen finner sted.

Som et lite land i en stor verden, har Norge en utfordring, men Storbritannia har vist at det er mulig å tilpasse skattesystemet. Det må også vi gjøre.

Kommentarer til denne saken