Sindre Nørgaard: Ensidige, nye bygninger kan aldri oppveie for viktige, historiske bygg

RIVE STASJONEN? I dette tilfellet må jeg si at mangelen på det å se mulighetene, og en begrenset tankegang, dessverre er åpenbar, skriver Sindre Nørgaard i dette innlegget. FOTO: SINDRE NØRGAARD

RIVE STASJONEN? I dette tilfellet må jeg si at mangelen på det å se mulighetene, og en begrenset tankegang, dessverre er åpenbar, skriver Sindre Nørgaard i dette innlegget. FOTO: SINDRE NØRGAARD

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Hvis man gir blaffen i viktig historie, historiske bygninger etc. er det lett å rive det meste. Igjen står man ribbet til skinnet, skriver Sindre Nørgaard i dette innlegget.

DEL

MeningerDet var med stor undring jeg leste at to ledere i Fellesprosjektet Ringeriksbanen, Børje Karlsson og Knut Sørgaard, ønsker å rive den ærverdige jernbanestasjons bygningen fra 1909 i Hønefoss.

Hvis man gir blaffen i viktig historie, historiske bygninger etc. er det lett å rive det meste. Igjen står man ribbet til skinnet.

Ensidige nye bygninger kan aldri oppveie for viktige, historiske bygg. Det har både med identitet, historikk, særpreg, men ikke minst å se muligheter. I dette tilfellet må jeg si at mangelen på det å se mulighetene, og en begrenset tankegang, dessverre er åpenbar.

Jeg synes ellers at de to beskrevne prosjektlederne mangler respekt for Hønefoss, og de attraktive særegenheter som gjør byen spesiell. Videre er det åpenbart at personene ikke har fulgt med i timen på den konstruktive debatten det har vært de seinere årene om å ta vare på viktige eldre bygninger.

Ellers er det jo opplest og vedtatt i arkitektkretser at det å kombinere eldre verneverdige- som nye bygninger er mest framtidsrettet. Så kommer dette bisarre forslaget fra de to beskrevne personene, som er helt ute av proporsjoner.

Hva blir det neste fra slike tilbakeskritts personer? Rive Riddergården, jernbanebrua med buene og gamle fengselet?

En som til motsetning i den senere tiden har sett framtidsmulighetene på en bedre måte, mht. eldre verneverdige bygninger i byen, er Haakon Tronrud. Restaureringen av nytt hovedkontor i Arnemannsvn. 3 har fått et svært godt resultat. Må det bli førende for utviklingen videre i Hønefoss?

Til sist vil jeg bare nevne at det er sørgelig stille fra politikerne på Hønefoss i saker som har med arkitektur å gjøre, og å ta vare på byens sjel på en best mulig måte.

Hva kan det komme av?

Sindre Nørgaard

LES OGSÅ:


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags