SIAN på torget? | Silje Tomter Gundersen

Av
DEL

Meninger– Det måtte et moskéangrep til for å erkjenne at det trengtes en egen handlingsplan mot muslimhat, sier Abid Raja (V). Nylig lanserte regjeringen planen, som skal hindre rasisme og diskriminering av muslimer.

Hvert år vurderer PSTs trusselvurdering sjansen for islamistisk terror i Norge, men de har stadig undervurdert truslene fra ytre høyre. Norske muslimer opplever det på kroppen, og vi som er allierte (eller nyttige idioter, som SIAN sier) ser noe annet enn PSTs trusselvurdering viser.

Vi ser et samfunn der hatytringer mot muslimer øker både i omfang og alvorlighetsgrad. Vi ser brudd på ytringsfriheten hver dag, for det meste på nett – i kommentarfelt og sosiale medier, men også på gata. Hatpropaganda på lyktestolper, skjellsord i klasserommet, langfingre ut bilvinduer. 

Vi trenger en handlingsplan mot muslimhat, og vi kan godt starte med å nekte Stopp Islamiseringen av Norge taletid på torget!

Etter angrepet på nabo-moskeen i Bærum, mener vi det er spesielt viktig å støtte våre muslimske venner. Mange er redde nå. De fortjener ikke å bli konfrontert med hatet til SIAN, de fortjener ikke å måtte stå til ansvar for en hel religion og alt det grusomme som utføres i Islams navn. For som fredsprisvinner Malala sier: «Islamistene har stjålet min religion. De misbruker islam for egen vinnings skyld.»

Og hva er egentlig ytringsfrihet? Er det virkelig retten til å si akkurat hva du vil, på hvilken måte du vil, uten deretter å bli motsagt?

Nei. Ytringsfriheten har begrensninger. Heldigvis. Det er ikke lov å framsi trusler, verken mot enkeltpersoner eller menneskegrupper.

Trakassering, diskriminering og hatefulle utsagn er ikke lov. Lederne i SIAN er tiltalt for en rekke slike hatytringer. Dette bør være grunn god nok til å trekke tilbake tillatelsen til aksjon på torget. Ingen sier at de ikke kan kritisere islam. Det er vi mange som gjør. Men spredningen av hat og usannheter, det kan vi, og bør vi – stoppe.

Ytringsfrihet betyr heller ikke at et demokrati må tillate alle former for kommunikasjon til enhver tid. Vi mener at Ringerike kommune kan henvise SIAN til andre fora for ytringer enn offentlige torg. SIAN kan, slik de også har gjort, benytte seg av friheten til å publisere avisinnlegg, nettinnlegg med mer.

Når en persons ytringsfrihet gjør andre ufri, for eksempel skremmer mennesker bort fra torget, da har vi en alvorlig demokratisk konflikt. Når ens frihet innskrenker en annens, har vi et problem.

Når de som skriker om ytringsfrihet i tillegg er kjent for bruk av pepperspray og brenning av Koranen, mener vi det er feil å tillate dette med begrunnelse i ytringsfrihet. Når SIANs meningsfeller fyller innboksen til meningsmotstandere med hat, og når kvinner og minoriteter beviselig kvier seg for å delta i det offentlige ordskiftet på grunn av dette, da må noen si stopp! Det bør Ringerike kommune gjøre.

For ytringsfrihet betyr ikke å gi ekstreme ytringer en talerstol. Ytringsfrihet ble til for å garantere borgeres rettssikkerhet ved kritikk av staten. Vi er feige i møtet med rasistisk propaganda. Vi møter dem som ytringer, ikke som det de egentlig er: en forbrytelse.

Vår oppfordring er: Ikke slipp til hatytringer på offentlig sted. Bidra til regjeringens handlingsplan mot muslimhat, og trekk tilbake SIANs tillatelse til å aksjonere på Søndre torg.

Silje Tomter Gundersen
Refugees Welcome Ringerike

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags