Gå til sidens hovedinnhold

Vi trenger flere døgnhvileplasser for sjåfører - også ved Hønefoss | Trond Jensrud

Artikkelen er over 2 år gammel

De aller fleste langtransportsjåfører som skal ta sin pålagte hvile, må ty til steder som ikke er tilrettelagt for formålet, sier Trond Jensrud i dette innlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Langs norske riksveier er det kun 45 døgnhvileplasser ved utgangen av 2018. Det betyr at de aller fleste langtransportsjåfører som skal ta sin pålagte hvile må ty til steder som ikke er tilrettelagt for formålet.

Det fører til dårligere arbeidsforhold for sjåførene og at det står trailere der de ikke burde stått langs norske veier.

LES OGSÅ: Nå nærmer det seg byggestart for ny E16 over Sollihøgda 

Statens vegvesen har laget en plan med mål om at det skal være 90 døgnhvileplasser langs riksveinettet i 2023. I forslaget til statsbudsjett for 2019 er det dessverre ingen signaler om fortgang i arbeidet.

Arbeidet med å etablere døgnhvileplass ved RV7 på Gol og to andre steder fortsette, samt at det skal settes i gang arbeid med en ny døgnhvileplass i 2019. Dette er altfor lite ambisiøst.

Yrkestrafikkforbundet mener det bør bygges 8–10 nye hvert år, slik at vi når målet om 90 innen 2023. Blant annet bør det komme fortgang i planen om å etablere en eller to døgnhvileplasser i nærheten av Hønefoss.

Disse vil kunne brukes av de mange sjåførene som kjører E16, Rv7 og Rv35. Men dessverre er framdriften i disse planene langt etter skjema.

Trond Jensrud

Generalsekretær i Yrkestrafikkforbundet

 

Disse plassene må ikke forveksles med rasteplasser, som det selvsagt også er bra at bygges ut. Døgnhvileplasser er forbeholdt sjåfører som er underlagt reglene om kjøre- og hviletid og har fasiliteter som toalett og dusj.

De fleste bygges ut i samarbeid med bensinstasjoner eller andre private aktører.

LES OGSÅ: Planlegger servicestasjon i Styggedal – og kanskje stasjon ved Ve

Les også

Anleggsstart for Bjørum – Skaret i 2018

Kommentarer til denne saken