Ringeriksbanen: Luftslott og rulett | Kim Aastangen

LUFTSLOTT: Ringeriksbanen er et luftslott, mener Kim Aastangen. Illustrasjonsfoto

LUFTSLOTT: Ringeriksbanen er et luftslott, mener Kim Aastangen. Illustrasjonsfoto

Av
DEL

Meninger«Det er ikke et luftslott» er tittelen på lederen til redaktør Bjørn Harald Blaker 22. mai i papiravisa.

Bakgrunnen for lederen er at Bane Nor 20. mai oversendte forslaget sitt til reguleringsplan for Ringeriksbanen (og noen kilometer av E16) til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. I stedet for til kommunestyrene i Hole og Ringerike. Lokalpolitikerne står igjen på perrongen. Lokaldemokrati gjelder andre steder.

Redaktøren påstår at Ringeriksbanen ikke er et luftslott. Han synes å være vel bevandret i litteraturen og kan ha funnet luftslottsmetaforen i Henrik Ibsens skuespill Bygmester Solness fra 1892.

LES LEDEREN HER: Det er ikke et luftslott, men vi er heller ikke i mål | Bjørn Harald Blaker

Aprilspøk?

Bane Nor melder at kostnadene for Ringeriksbanen øker med 5,5 milliarder kroner til 34 millliarder kroner. Om Ringerikes Blad hadde skrevet at kongen skulle bygge et slott på Ringerike til 34 milliarder kroner, ville det ha blitt avfeid som en dårlig aprilspøk – to måneder forsinket.

LES SAKEN HER:

Redaktøren har helt rett i at det ikke er blitt bevilget én krone til bygging av Ringeriksbanen. Dette motbeviser imidlertid ikke at Ringeriksbanen er et luftslott.

Togkake

Ringeriksbanen fører til et tap på 11,5 milliarder kroner for samfunnet, ifølge Bane Nor. Det er uetisk å sløse bort samfunnets ressurser og skattepenger på et tapsprosjekt.

Redaktøren anser imidlertid tapsprosjektet som en fristelse for politikerne. Som sannhetsbevis på at politikerne ikke klarer å motstå fristelser, er nettversjonen av lederen ledsaget av et bilde fra Sundøya, tatt i august 2015: Statsminister Erna Solberg (H), Venstre-leder Trine Skei Grande, daværende KrF-leder Knut Arild Hareide og finansminister Siv Jensen (Frp) forsyner seg ivrig av en marsipankake formet som et langt tog.

Kim Aastangen

Togpassasjer

Oslo

Rulett

Redaktøren hevder at det ligger langt mer enn 34 milliarder kroner i potten. Her er den bakenforliggende metaforen at det å bygge en jernbane er et hasardspill. Fraværet av kasino på Hønefoss er gyldig grunn til at redaktøren forveksler innsats med gevinst. Potten er det beløpet som skal deles ut i gevinst.

Et hovedproblem med Ringeriksbanen er at potten er negativ. Det er en dårlig idé å spille jernbanerulett på Ringerike når man på forhånd vet at tapet blir på 11,5 milliarder kroner.

Sats heller på å spille rulett på fergene fra Oslo til utlandet – la redaktøren få spille rulett for 34 milliarder kroner. Da blir tapet 919 millioner kroner. Bygging av Ringeriksbanen vil føre til et tap som er nesten 13 ganger høyere. Dette er skremmende for skattebetalere i hele landet.

Derfor er Ringeriksbanen et luftslott.

LES OGSÅ: Avviser ryktene rundt Ringeriksbanen: – Jo, toget skal stoppe på Sundvollen stasjon

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags