Nå er det på tide at kommunepolitikerne stikker fingeren i jorda og begynner lytte, tror jeg.

Det er vel lite som starter min negative side av hjernebarken så fort som da politikere starter å snakke om vei og bomring i samme åndedrag. Spesielt raskt starter den å kverne da ringerikspolitikere starter med dette.

Jeg vet selvsagt at Ringerike i mer eller mindre all sin tid har vært og er en arbeiderpartistyrt kommune og dermed er i fare for å bli komplett overstyrt av det mest skatte- og avgiftskåte partiet som finnes i Norge, om ikke opposisjonen enes om at det finnes andre måter å gjøre ting på enn å straffe innbyggerne i kommunen når noe skal gjennomføres.

LES OGSÅ: Hønefoss kan få bomring på hverdager 

Må finnes alternativ

La meg si det i klartekst, kjære alle lokalpolitikere: Vi vil ikke ha noe bomring rundt Hønefoss.

Jim Gallagher

småirritert kommunevelger

Følg på: www.geriatriks.blogg.no

 

Vi vil ha et incentiv fra dere til å begynne bruke kollektivtrafikk når det er mulig. Før dere i det hele tatt får lov å tenke tanken på bomringer etc. rundt denne lille byen vår, så får dere, og her bruker jeg et kjent og godt kraftuttrykk; hæren fløtte meg sørge for alternative løsninger for privatbilisme inn og ut av sentrum morgen, dag og kveld.

Dere må nå rett og slett klare å tenke opptil flere tanker på en gang. Faktum er: Vi bor i et grisgrendt strøk og er avhengig av bilen i veldig stor grad.

Vi er ikke som hipster-dufusene på Grünerløkka som sitter med latte-smatte-datte-frappe-kaffen sin og deltar i MDG og Rødt sine meningsmålinger i Oslo om hvordan Oslo sentrum skal se ut.

 

Dårlig kollektivtilbud

Vi bor på Ringerike, i Hole og på Jevnaker, vi har ikke trikk og T-bane, det vi har er et foreløpig helræva kollektivtilbud rundt omkring i kommunen og rundt byen. Det er kun retning Oslo det duger sånn passe.

Det å tro på at man får gjort noe med den overflod av biler i Hønefoss hver eneste dag, og klage på at ikke nok folk kjører kollektivt, uten samtidig å gjøre noe med kollektivtilbudet er så meningsløst at man burde gi fra seg plassen i kommunestyret umiddelbart.

Vi vil ha ruslebusser/bybusser gående kontinuerlig inn/ut av Hønefoss til alle bostedsområder rundt sentrumskjernen.

Disse bussene, dette tilbudet, det må være så godt subsidiert at det er bedre enn å kjøre bilen inn i byen og betale for parkering. Det går altså ikke an å tenke at det skal bli dyrt å kjøre bil inn til sentrum OG samtidig ikke gi et godt og billig kollektivtilbud.

Det blir som den norske stat alltid har drevet med når de setter opp prisene på polet for å få slutt på hjemmebrenning/smugling.

Må invitere til bruk

Disse bussene må også kjøres av vennlige sjåfører som inviterer til bruk.

Det må fra kommunens side ikke være noe stort fortjenestekrav på et slikt kollektivtilbud. Det må være et subsidiert selvkostopplegg som skal gjøre Ringerike kommune og Hønefoss sentrum til et attraktivt (og grønt) sted. Tenk om man samtidig med innførsel av slike ruslebusser skapte flere og større pendlerparkeringer.

Da kunne man begynne å snakke om kollektivtilbud som duger. Og kanskje også tilnærme seg det å være en sykkelby.

En bomring rundt en by rammer ikke likt. Det rammer de med liten inntekt mye hardere enn de med høy inntekt. Det rammer handelsstanden til de grader når kunder begynner kjøre andre steder for å handle (bare se hva som skjer i Oslo nå). Det rammer barn i familier med dårlig råd fordi foreldre da må velge bort aktiviteter som ligger innenfor/utenfor bomringen fra der de bor.

Fundamentalt galt

Kjære politikere i Ringerike:

Det er ille nok at dere har pålagt kommunens innbyggere ekstra kostnader allerede nå vann- og kloakkmessig fordi dere tror at befolkningsveksten vil nå 60.000. Men når dere samtidig tenker høyt om tiltak som vil gjøre at folk absolutt ikke flytter hit, da er det noe fundamentalt galt i hvordan dere tenker. Dere må slutte å gi med ene hånda og ta med den andre.

Det er ikke til å komme bort ifra at mange vil og må kjøre bilen sin til sentrum, og parkere for å handle. Det er heller ikke noe problem om man klarer å stoppe alle de som ikke trenger bilen inn. MEN: Da må tilbudet være godt.

Mye, mye, mye bedre enn i dag.