Feilinformasjon om miljøkonsekvenser | Olav Bjotveit

ENGASJERT: Olav Bjotveit har skrevet dagens leserinnlegg.

ENGASJERT: Olav Bjotveit har skrevet dagens leserinnlegg. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I dette innlegget svarer Olav Bjotveit på et innlegg Kjell Erik Onsrud skrev i mai om miljømessige konsekvenser av ny E16.

DEL

MeningerI Ringerikes Blad 7. mai framsetter Kjell Erik Onsrud, Leder av For Jernbane Oslo, påstander som er direkte feil. Han skriver blant annet at en ny E16 firefeltsvei fra Sandvika til Hønefoss vil føre til økte CO2-utslipp. Det motsatte er tilfelle, utfra følgende forhold:

Ringeriksbanen og firefeltsvei fra Sandvika til Hønefoss vil bidra til å redusere CO2-utslipp betraktelig, og således være prosjekter som har stor positiv miljømessig effekt.

Det som mest sannsynlig vil skje når disse to prosjektene er ferdige, er følgende: Flere pendlere vil ta toget i stedet for bil og buss, hyttetrafikken gjennom Ve-krysset utenfor Hønefoss vil gå raskere, flere passasjerer vil ta toget med Bergensbanen når reisetiden kan konkurrere med fly.

Når reisetiden fra Hønefoss til Oslo reduseres til under en halv time, sier 64 prosent av de vel 1.800 pendleren som jobber i Oslo og bor på Ringerike at de vil ta toget i stedet for bil. Da toget stort sett går på fornybar, vannbåren energi, vil dette bidra til å en betydelig reduksjon av CO2-utslipp.

Olav Bjotveit

I slutten av helger og høgtider møtes hyttetrafikken fra Hallingdal/Hemsedal på Rv7 med tilsvarende trafikk fra hyttene i Valdres på E16 i Ve-krysset utenfor Hønefoss. Her oppstår det milelange køer som snegler seg av garde og spyr ut tonnevis med CO2.

Det blir som å slippe trafikk fra en firefeltsvei inn på en tofeltsvei. En firefeltsvei vil føre til at denne trafikken vil gå dobbelt så fort, og på denne måten halvere CO2-utslippene.

Da Ringeriksbanen også innebærer en forkortelse av Bergensbanen, og det på sikt utbygges til hurtigtogsbane, vil reisetiden fra Oslo til Bergen og andre veien bli redusert til under fire timer.

Reisetiden vil da bli konkurransedyktig med fly, i og med at en sparer tid med transport fra hjem til flyplass, innsjekking, kontroll, venting på bagasje m.m. Dette vil bidra til stor reduksjon av CO2-utslipp.

LES OGSÅ: Avviser ryktene rundt Ringeriksbanen: – Jo, toget skal stoppe på Sundvollen stasjon

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags