Gå til sidens hovedinnhold

Eva Bekkelund-Eriksen: Slutt å seigpine Røyse skole

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For to uker siden var det festforestillinger, med stolte barn, foreldre og lærere, på alle skolene våre.

Vi har applaudert kreativitet, kvalitet og glede i gymsaler og klasserom. Avslutningen for syvende klassetrinn på Røyse skole var så imponerende at flere elever og lærere bør vurdere scenearbeid som sitt framtidige virke.

Rådmannen skaper usikkerhet

Mellom smil, tårer og latter, ble det naturligvis nevnt: Rådmannen i Hole har foreslått en rask nedleggelse av grendeskolen vår.

Han klarte med andre ord ikke å la være. Rådmannen måtte bare ut med dette budskapet, rett før sommerferien. Det er upassende og skaper unødig usikkerhet og utrygghet.

I tillegg er det respektløst overfor lærere og skoleledelse som utmerker seg som dyktige, dedikerte fagfolk, og som er opptatt av å skape et godt og trygt læringssted for barn og unge. 

Eva Bekkelund-Eriksen

Holeværing

 

Panikk ved grøftekanten

Det er vedtatt at det skal bygges en storskole i Hole, men dette vedtaket er ikke hogget i sten. Vedtak kan gjøres om.

Forslaget om en rask nedleggelse kom også i fjor, og var et utslag av panikk fordi politikerne våre hadde kjørt økonomien i grøfta. De som leder kommunen skjønte ikke at den sterke veksten ville ha en høy pris, som innbyggerne må betale for.

Senest for en uke siden erkjente en av seniorene i Hole Høyre på et møte at partiet ikke forsto konsekvensene av sin egen politikk.

LES OGSÅ DENNE SAKEN FRA 2015: Følelsesladet budsjettbrev fra elevrådet på Røyse: – Også elsker vi denne skolen vår 

To politikere i ledelsen

Rådmannen i Hole har som kjent vært Høyre-politiker i Oslo.

Selv om han er ansatt som administrativ leder i kommunen vår, er det etter hvert stadig flere som spør om rådmannen har klart å kvitte seg med politikerrollen og om det kommunale lederskapet i praksis består av to politikere.

Det er naturlig at spørsmålet reises, og det er desto viktigere med et tydelig skille mellom politikk og administrasjon i Hole.

MØT RÅDMANN ØDEGAARD: – Vil ikke sitte på kontoret og ikke ane hva som skjer

Den politiske ledelsen og de politiske partiene må ikke se seg blinde på tall, men være opptatt av folks nærmiljø og en positiv grendeutvikling.

 

En ødeleggende agenda

Når rådmannen går ut og foreslår en rask nedleggelse av grendeskolen, er dette resultat av en politisk agenda som handler om sentralisering og som vil ha negative konsekvenser for Røyse som lokalsamfunn.

Skolen er et godt og kompetent læringssted, med unike utearealer, som tilreisende fra nær sagt alle deler av verden beundrer og opplever som utrolig flott.

Viktigst av alt, skolen tilhører nærmiljøet til barn og unge, og fungerer som møteplass utenom skoletiden. Barn skal kunne gå og sykle til skolen sin, det er en del av statlige føringer for gode oppvekstmiljøer. Disse kvalitetene kan ikke kjøpes eller omregnes i kroner og øre.

Politikere må ta folk på alvor

Den politiske ledelsen og de politiske partiene må ikke se seg blinde på tall, men være opptatt av folks nærmiljø og en positiv grendeutvikling.

Barn og unge må ivaretas på en god og betryggende måte, hvor enn de måtte bo.

Og det er et faktum: Skolen spiller en stadig større rolle i barnas oppvekst. Røyse skole forstår dette ansvaret og tar ansvaret på en måte jeg knapt har sett maken til.  

Sats på grendene våre i framtiden. Det vil styrke Hole kommune.

 

Fremtidens gebyrer og avgifter

Den politiske ledelsen og andre politikere i Hole snakker om vekst og enda mer vekst, men de forteller oss ikke at dette kan øke den kommunale gjelden med flere hundre millioner kroner, som vi som allerede bor her må betale for i form av nye avgifter og skatter.

Dette er ikke oppspinn, men en innrømmelse fra en sentral politiker.

Da gjenstår det kun dette: Hvorfor legge ned gode og velfungerende oppvekstmiljøer i kommunen vår? Hvorfor ikke utvikle framfor å avvikle grendeskolene?

Hvorfor ikke etablere et oppvekstsenter på Røyse skole, slik ordføreren fortalte at han ønsket for noen år siden? Sats på grendene våre i framtiden.

Det vil styrke Hole kommune.

Kommentarer til denne saken