Legg ned e-tjenestebasen på Eggemoen! | Rødt Ringerike og Rødt Hadeland

E-tjenestebasen: Aktiviteten på basen på Eggemoen linket til e-tjenesten foreslås nedlagt.

E-tjenestebasen: Aktiviteten på basen på Eggemoen linket til e-tjenesten foreslås nedlagt. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Virksomheten til e-tjenestens base på Eggemoen gjør den til et opplagt angrepsmål både for terrorister og for Russland ved et krigsutbrudd, skriver Rødt-politikerne Einar Zwaig, Jon Ovrum, Erik Dokken og Kristin Flack i dette leserinnlegget.

DEL

MeningerI mars kom NRK fram med opplysninger fra Wikileaks om en inntil nylig hemmelig e-tjenestebase på Eggemoen. I dokumentene som er gjengitt skryter det amerikanske etterretningsorganet NSA av sin norske samarbeidspartner, som de sier har stått for en femtedel av det de totalt får inn av teknisk kommunikasjonsdata via satellitter.

I sin jakt etter USAs fiender har norsk etterretning overvåket sivil kommunikasjon og har lagret informasjon om både avsendere, mottakere og innhold i telefonsamtaler, e-poster og innlegg i sosiale medier.

LES OGSÅ: NRK: Etterretningstjenesten samlet data om nordmenn fra lyttestasjon på Eggemoen

Informasjon om personer som ikke er mistenkt for å ha gjort noe ulovlig har også blitt lagret. Altså har den norske e-tjenesten drevet med ulovlig overvåking.

Einar Zwaig og Jon Ovrum (Rødt Ringerike), Erik Dokken og Kristin Flack (Rødt Hadeland)

Omfattende spionasje

De lekkede dokumentene har videre avslørt at e-tjenestens base på Eggemoen har drevet en omfattende spionasje mot Russland, blant annet har de trengt seg inn på den russiske marinens datanettverk og forsøkt å finne informasjon om russiske skip.

Dette er mildt sagt en fiendtlig handling som både bidrar til å forverre forholdet til vårt naboland og gjør Eggemoen til et militært angrepsmål i tilfelle krig.

LES OGSÅ: Rødt i Buskerud: Lyttestasjon på Eggemoen

Kanskje mest alvorlig er at basen på Eggemoen har blitt brukt til å hjelpe USA med å spore opp bestemte personer rundt omkring i verden, såkalt «geolokalisering». Geolokalisering brukes blant annet til å finne målene for amerikanske droneangrep.

Disse droneangrepene er folkerettsstridige fordi de blir brukt til å drepe personer uten at det foreligger noen formell væpnet konflikt og bryter med menneskerettighetene da personer henrettes uten lov og dom.

Det er også dokumentert at tusenvis av uskyldige sivile har blitt drept eller skadet som følge av angrepene.

LES OGSÅ: E-tjenesten får kritikk for mulig brudd på loven

Opplag angrepsmål

Virksomheten til e-tjenestens base på Eggemoen gjør den til et opplagt angrepsmål både for terrorister og for Russland ved et krigsutbrudd. Hva slags beredskap har Forsvaret for slike tilfeller? Har ordførerne i Jevnaker og Ringerike informert de som bor nære basen om farene?

Vi kan ikke godta at norsk etterretning driver med ulovlig overvåking, bidrar til å øke spenningene mot Russland og bistår USA med sine folkerettsstridige droneangrep. Vi krever at denne virksomheten stopper umiddelbart.

LES OGSÅ:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags