Øyangen tørker ut. For oss er det faktisk en krisesituasjon | Rolf Bangseid

Øyangen på Ringkollen.

Øyangen på Ringkollen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Man må ikke bare tenke på magasinene, men også oss som er avhengig av båt for å kunne benytte hyttene, skriver hytteeier på Ringkollen, Rolf Bangseid.

DEL

MeningerØyangen tørker ut. En underlig overskrift på et vann som er 2,1 kvadratkilometer stort, men det er et faktum. Det er mange av oss hytteeiere som har hatt tilhold i Ringkoll-området, og særlig rundt Øyangen i mange år.

Det har delvis vært tørre somre også tidligere, ikke minst i 1947, men årets synes å være spesiell. Imidlertid er det ikke bare en tørr sommer som er årsaken til at Øyangen har krympet betydelig.

En krisesituasjon

For oss som er avhengig av båt for å komme til våre hytter på østsiden av vannet, er det faktisk en krisesituasjon. Det er nesten umulig, når en har nådd en viss alder, å bale og slite med å trekke opp båten både i området Jonsetangen og vårt eget båtsted på den andre siden.

Dette innebærer at ved vind, blir båten liggende på land mot steiner som slår mot skroget. Dette er en uholdbar situasjon, og her må man ta til fornuften, dersom tapping ved demningen nordøst i vannet er årsaken.

Man må ikke bare tenke på magasinene, men også oss som hytteeiere og som er avhengig av båt for å kunne benytte hyttene. Det er ekstrem lav vannstand, minst 75 cm under det normale.

Går på skjær

For folk som kanskje ikke er lommekjent i vannet, kan det også oppstå situasjoner hvor motorpropell kan slå ned på et skjær og få denne ødelagt. Det må rettes en alvorlig advarsel mot nedtapping, om det er hovedgrunnen.

Værgudene kan ingen gjøre noe med. Det er ikke å legge skjul på at det er krise for båtfolket i det vakre vannet vårt, Øyangen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags