En lokalavis skal formidle hva som skjer | Bjørn Harald Blaker

REDAKTØR: Bjørn Harald Blaker mener en lokalavis skal formidle hva som skjer, og bestrebe seg på å forklare hvorfor.

REDAKTØR: Bjørn Harald Blaker mener en lokalavis skal formidle hva som skjer, og bestrebe seg på å forklare hvorfor. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– En lokalavis skal formidle hva som skjer, og bestrebe seg på å forklare hvorfor, sier redaktør Bjørn Harald Blaker som svar på kritikken fra Jevnaker-politikeren Bård Brørby.

DEL

MeningerSvar til Bård Brørby, på innlegget «Den positive avisen».

I et leserinnlegg skriver Bård Brørby om behovet for en positiv debatt, og fokus på gladsaker i lokalmiljøet. Det er bra. Det er utvilsomt en viktig del av et godt lokalsamfunn og et levende demokrati. Det er positivt at en framtredende, engasjert og dyktig politiker som Brørby vil bidra til det.

Akkurat som overskrifter i lokalavisen, kan sikkert også leserinnlegg tolkes forskjellig avhengig av lesers perspektiv. I dette innlegget er det noe utfordrende å finne Brørbys positive vinkling.

I stedet for å bidra til oppretting av en opplevd ubalanse mellom virkelighet og overskrifter i lokalavisen, fokuseres det i innlegget på en sensasjonsjagende lokalavis, som fõrer skruppelløse og surmagede samfunnsdebattanter i vrimmelen av uviktige debatter.

Er det å tegne et riktig bilde av samfunnsdebatten i Jevnaker? Vi opplever det annerledes, og har tillit til kloke, fornuftige og meningsbærende innbyggere. Vi både tror og vet også at de leser mer enn titler.

Saken Brørby refererer til handler om endringer knyttet til dagens rådmannsstilling. Artikkelen formidler flere elementer knyttet til den forestående reansettelsen: Stillingsbenevnelsen kan bli kjønnsnøytral, stillingen foreslås som fast stilling og ikke åremålsstilling som i dag, og kommunen ønsker å bruke profesjonell ekstern bistand i rekrutteringsarbeidet.

Det siste har en anslått kostnad på 300.000 kroner, noe som er brukt som tittelpoeng i nyhetsartikkelen, og det liker Brørby dårlig. Han kan til og med ha rett i at en annen tittel ville vært bedre, men i stedet for å tegne bildet av saken og virkeligheten slik han ser det, retter han altså søkelyset på det som kan oppleves negativt, eller det som potensielt kan bli negativt, basert på tittelen alene.

En lokalavis skal formidle hva som skjer, og bestrebe seg på å forklare hvorfor. Dette gjør at en lokalavis vil inneholde både positive, nøytrale og negative nyheter. Noen ganger kan det altså også være slik at leserne vurderer og oppfatter ladningen noe forskjellig. Å bruke 300.000 kroner på å rekruttere den riktige topplederen til Jevnaker kommune kan oppleves som både riktig og positivt, framfor å bruke mindre, men samtidig få feil toppsjef til en kommune i positiv vekst.

Gjennom åpenhet i forvaltningen av fellesskapets interesser og ressurser får vi en debatt basert på åpne fakta i stedet for spekulasjoner og rykter.

Våre spalter er åpne for den positive debatten, og vi er takknemlig for tips om positive saker, både fra Jevnaker og ellers i distriktet.

LES OGSÅ: Den «positive» avisen | Bård Brørby

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags