Om verdige begravelser | Kristin Moen Saxegaard

INFORMERER: – Alle som ønsker kirkelig gravferd kan få dette, etter Den norske kirkes ordning, informerer prost Kristin Moen Saxegaard.

INFORMERER: – Alle som ønsker kirkelig gravferd kan få dette, etter Den norske kirkes ordning, informerer prost Kristin Moen Saxegaard. Foto:

Prost Kristin Moen Saxegaard svarer om praksis rundt begravelser.

DEL

MeningerBjørn Breen kommer med noen synspunkt om verdige begravelser i avisen 7. mai. Blant annet mener han kirken bør være for alle, uansett tro, han synes det er alt for dyrt å stedes til hvile i Norge, og han ønsker askespredning uten innblanding fra det offentlige.

Her er noen svar til oppklaring:

Kirkebyggene på Ringerike eies av medlemmene som bor i det enkelte kirkesogn. Alle som ønsker kirkelig gravferd kan få dette, etter Den norske kirkes ordning. For medlemmer er kirkelig gravferd gratis, mens ikke-medlemmer må betale leie.

Andre kristne trossamfunn kan leie kirkene til sine seremonier dersom de ønsker, mens ikke-kristne tros- og livssynssamfunn bruker sine egne forsamlingslokaler. Ringerike krematorium eies av kommunen og er åpent og gratis for alle uansett livssyn.

Både kistenedsettelse og kremasjon er gratis for alle i Ringerike kommune, mens i Hole kommune, som ikke har eget krematorium, må man betale kostnaden til Haslum krematorium.

Noen kostnader blir det likevel. Det koster med kiste, annonse og gravminne, og byråene skal ha betalt for jobben de gjør. Ingen ting av dette blir dekket av det offentlige, men det er mulig å søke NAV om støtte.

Det er lov med askespredning i Norge, men dette må i hvert enkelt tilfelle søkes om til fylkesmannen. Dette for å sikre verdighet og unngå uheldige måter å utføre det på. Vanlige godkjente steder for askespredning er på sjø/innsjøer og på åpne topper. Selv askespredning kan gjøres helt privat, eller med prest til stede dersom det er ønskelig.

Kristin Moen Saxegaard

Prost i Ringerike

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags