Politikerne bryter valgløfter om eiendomsskatt | Huseiernes Landsforbund

LØFTEBRUDD: Flere poltikere har gjort det stikk motsatte av hva de sa, påpeker Øivind A. Tandberg i Huseiernes Landsforbund.

LØFTEBRUDD: Flere poltikere har gjort det stikk motsatte av hva de sa, påpeker Øivind A. Tandberg i Huseiernes Landsforbund. Foto:

Av

– Reaksjonene vi fikk fra våre medlemmer den gang eiendomsskatten ble innført tyder på at den vil engasjere så lenge den består, skriver Øivind A. Tandberg i Huseiernes Landsforbund.

DEL

MeningerEtt år før kommunevalget så er det interessant å se hvor forskjellig politikerne i Ringerike, Jevnaker og Hole ser på eiendomsskatt.

Mens ingen politikere før forrige kommunevalg snakket om å innføre eiendomsskatt i Hole eller øke eiendomsskatten i Ringerike og Jevnaker, så har de alle gjort det stikk motsatte.

I Ringerike skal de i gang med en ny taksering av alle eiendommene for å øke inntektene og Jevnaker har planer om å saldere budsjettet ved å løfte promillen som er grunnlaget for beregning av skatten.

Ute av Robek

I Hole hvor innbyggerne knapt visste hva eiendomsskatt var før valget i 2015 så ble de godt kjent med denne skatten når kommunen havnet på den såkalte Robek listen. Som kort fortalt er en liste for kommuner som ikke klarer å levere budsjetter i balanse. Løsningen var at Hole kommune måtte innføre eiendomsskatt.

Kort sagt løftebrudd hele veien blant flertallet av politikerne i alle kommunene. Mens politikerne i Ringerike og Jevnaker ikke engang tenker tanken på å justere eiendomsskatten ned, så er situasjonen ganske annen i Hole.

I Hole så gikk de med på eiendomsskatt med et nytt løfte om at så fort de var ute av ROBEK, så skulle de fjerne eiendomsskatten. Det vil si senest i budsjettet for 2019. Hole er nå ute av ROBEK, men så var det det med å kvitte seg med inntektene fra eiendomsskatten.

Politikerne er delte, og snart skal budsjettet for 2019 vedtas. Velger de å fjerne eiendomsskatten så gjøre de noe som et fåtall kommuner faktisk gjør, og som fortjener honnør. Velger de imidlertid å beholde eiendomsskatten så har de i ikke bare brutt et løfte om eiendomsskatt en, men to ganger i løpet av en periode. Det i seg selv vil være ganske utrolig.

Øivind A. Tandberg

Distriktsleder Huseiernes Landsforbund Buskerud Nord

LES OGSÅ: Frp snur om eiendomsskatt: Holeværingene må fortsatt punge ut

Framtidige valgløfter

Før budsjettet for 2020 skal vedtas så skal det være et kommunevalg hvor velgerne ikke bare er opptatt av framtidige valgløfter, men også hvordan man har håndtert tidligere valgløfter.

Vi i Huseiernes Landsforbund lover å følge opp både tidligere og framtidige valgløfter fram mot neste valg for dem som er opptatt av eiendomsskatten. Reaksjonene vi fikk fra våre medlemmer den gang den ble innført tyder på at den vil engasjere så lenge den består.

LES OGSÅ: Eiere av institusjoner i Hole slipper likevel å betale eiendomsskatt

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags