Petersøya må beholdes som et fristed | Audun Bakkerud

PUSTEROM: Petersøya er et nødvendig pusterom i bybildet, mener Audun Bakkerud.

PUSTEROM: Petersøya er et nødvendig pusterom i bybildet, mener Audun Bakkerud. Foto:

Av

– Petersøya må være et fristed for alle som bor her i byen, og alle som besøker byen – og må være byens naturlige pusterom, skriver Audun Bakkerud i dette leserinnlegget.

DEL

MeningerDet har vært lenge etterlengtet at byen skulle få en plan. Og det nærmer seg jo! Men likevel slår det meg at noe kan gå helt galt med den planen, hvis det berøver byen viktige kvaliteter. Ja, vi skal komme oss i startgropa for en ny tid som er i emning.

Men det synes som boligbygginga foreløpig går raskere enn tilflyttinga, og en sentrumsutvikling kan i verste fall skape uønskede hindre for tilflytting. Og tanken om bred beboer-involvering har på sett og vis sjanglet litt, og havnet ut i grøfta underveis?

Vitalt bysentrum

Vi ønsker mange flere i sentrum om noen år – for å skape et vitalt bysentrum, med levende gater og mangfoldig småbyliv – selv om handelen synes å bli kanalisert ut av byen. Dette kan kanskje også snus, kanskje kan det bli bærekraftig i sentrum for flere næringer.

Audun Bakkerud

Småbyboer, kulturbybruker og sent utviklet Hønefoss-patriot!

Men byen må i det minste ha et bærekraftig befolkningsgrunnlag for uteliv, spisesteder, småskala-turisme, historiske vandreruter, fritidsaktiviteter, grønn hverdag, og ikke minst et blomstrende kulturliv. Dette kan vi få til! Vi må ha nok folk i sentrum (minst dobbelt så mange som nå, fra bro til bro?), samt kollektivtrafikk som skaper lettvinte trafikkårer inn i sentrum fra omliggende boligområder.

I tillegg kan småbyen Hønefoss i beste fall legge til rett for å tiltrekke seg dags- og helgeturisme, med en unik blanding av småbyliv, kulturtilbud og frilufts- og naturopplevelser tett på – og kun 1 time fra både Oslo sentrum og Gardermoen.

LES MER OM BYUTVIKLING HER

Unik utforming

Hvordan kan byutviklingen skape hindre for en slik ønsket utvikling? Ved å forringe, forstyrre eller ødelegge det som gjør byen unik, og som er dens sjel.

Hønefoss har en unik beliggenhet og utforming – med fossefall, elvebredder som snor seg rundt sentrum, grønne lunger og parker, og både kulturhus og multi-idrettsanlegg så å si midt i bykjernen.

Det er DETTE som skal være trekkplasteret: den intime og tette bykjernen, de tilgjengelige elvebreddene, grønne soner og balanserte bygningsmasser (gjerne også med moderne signalbygg, samtidig som vi bevarer estetisk og historisk forankrede bygg i diverse stilarter og tar vare på trehusbebyggelse i utvalgte soner, seinest forbilledlig utført på Blyberghaugen!). Og ikke minst at byen, i tillegg til fosseutsikt og elvebredder – må ta i bruk selve elva!

Det historiske Hønefoss må settes i sentrum for byens sjel – og sette rammer for hvor og hvordan. Det kan bli spennende, det gir kontinuitet og identitet, men også en verdiforankret dynamikk for byutvikling!

LES MER OM BYPLANEN HER

Elvebreddene

Og videre MÅ elvebreddene gjøres tilgjengelige, og det må bevares som byrom åpnet for beboerne OG for byens gjester (og stadig flere vil det da også komme, garantert!). Som i legendariske Madame Gs dager kan områdene langs elva bli trekkplaster for utenbys-folket!

Med kajakker og kanoer på elva, utebadeanlegg à la Randsfjorden i et tilrettelagt og sikret hjørne av elva nedenfor tippen, og brygger og stier fra Hengsle til Glatved, fra Glatved til Hovsenga, fra Tippen til Schjongslunden og videre til Benterudstranda.

Hønefoss sentrum kan bli utgangspunkt for fritids- og aktivitetsturisme, med utfarter opp mot Hvalsmoen Aktivitetssenter/Kulturlandsby og Kistefos – og ned til og ut i Tyrifjorden.

Det vil kunne være en småby med yrende uteliv og blomstrende kulturliv, og med kortreiste Mini-Norge-opplevelser for turister – sett ut fra perspektivet: hva-mer-enn-å-se-Oslo-kan-vi-gjøre-på-fire-dager-i-Norge? Jo, du kan reise til og gjennom kjerneområder for norsk viking- og tidlig middelalderhistorie.

Midt i byen

Du kan oppleve vikingskip på Tyrifjorden, våtmarker og småbåtidyll, innsjø- og elvefiske, fantastiske utsikter og flotte traseer for vandringer, padleturer, sykkelturer og skiturer i naturskjønne omgivelser Ringerike rundt (inkludert Hole, som jo historisk sett selvsagt også er Ringerike – som også kommende Viken-kollega Jevnaker!), med industrihistorie og gallerier i de nærliggende perlene opp langs Randselva. OG: du kan oppleve det historiske suset fra en skogs- og trevirkebasert industriby, med utdannings- og kunnskapssentra, bredt kulturtilbud og variert uteliv, OG MED frilufts- og aktivitetsmuligheter MIDT I BYEN!

Petersøya som fristed

Hva må til for at dette skal være mulig? Petersøya må være et fristed for alle som bor her i byen, og alle som besøker byen – og må være byens naturlige pusterom. Det å bestemme dette – er i seg selv en symbolmettet, verdiforankret og kulturelt motivert handling!

Måtte våre politikere velge en slik handling! Og jeg vil påstå: ved at Petersøya får være akkurat dette, et fristed, vil mange folk ønske å flytte til denne byen! Fristedet kan utvikles og foredles – som et spennende, tilgjengelig og anvendbart fristed.

Men det må ligge fritt, og tilgjengelig! Med øyas bredder som åpner opp – mot elvebreddene på begge sider av elva. Og IKKE lukkes av kommersielt innsnevrende utbygging, eller av boligområder. Hvis dette blir målet for byplanshandlingen – da vil en eventuell videreutvikling av øya som aktivitets-, kultur- og fritids-sone/arena falle rolig på plass, som en smidig tilnærming ut fra allmennhetens felles interesser, like stilleflytende og elegant som elva rundt øya, med det fantastiske kirkebygget som nærmeste nabo.

Gi byen puls

Dette kan bli et av byens hjertekamre, og vil kunne gi byen en puls som er trekkplaster for oss som er her, folk som vurdere å flytte hit, og alle de som med ett vil ønske å besøke et sånt sted! Og kanskje (eller snarere; ganske sikkert!) bør derfor også både Tippen og Øya ses i samme lys – og forsterke det potensialet som ligger i tilrettelegging rundt (mangt er nennsomt utført så langt!) industribyggmassen og praktfasaden ved brua/i bånn av fossen?

Måtte det bli et slikt fokus på innspurten for byplanen! Og spådommen som følger er: det vil bli bra! Vanvittig bra – og like framtidsretta som elektrisk gatebelysning var, den gang Hønefoss for ca. 130 år siden gikk i bresjen for den nye tid! Nå er den nye tida på vei mot et grønt skifte. Byen vår kan bli – helt rått bra!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags