Høyre-duo: Har noen spurt hva byen mener?

Slik er skisseforslaget til nye Ringerike videregående skole. Men har noen spurt byen, spør Høyre-duoen Inger Kammerud og Lise Bye Jøntvedt. Illustrasjon: Norconsult

Slik er skisseforslaget til nye Ringerike videregående skole. Men har noen spurt byen, spør Høyre-duoen Inger Kammerud og Lise Bye Jøntvedt. Illustrasjon: Norconsult

Artikkelen er over 1 år gammel

– Uttrykket må ikke og skal ikke ødelegge for den bevaringsverdige gamle fasaden på Ringerike videregående skole, skriver Lise Bye Jøntvedt og Inger Kammerud i dette leserinnlegget.

DEL

LeserinnleggFor noen dager siden ble en mulighetsskisse for utbygging av Ringerike videregående skole presentert i Ringerikes Blad. Det var et ganske deprimerende syn.

Har noen i fylkeskommunen, eller Norconsult som har utarbeidet planene, spurt Hønefoss hva byen mener?

BAKGRUNN: R ektor Kaia Erlandsen gleder seg til ny skole

Hvem sov i timen?

Noen har åpenbart sovet i timen.

Og glemt å spørre hvordan Hønefoss ser på at den ærverdige videregående skolen, et signalbygg i sentrum, nærmest blir spist av en firkantet kasse.

Lise Bye Jøntvedt og Inger Kammerud

Kommunestyrerepresentanter for Høyre

Den eldste delen av skolen ble reist som middelskole i 1886. De to sidefeltene ble trukket noe fram og gir bygningen et monumentalt preg.

I 1919 fikk skolen et tilbygg med tårn, «som er forsiktig tilpasset det første bygget og understreker anleggets borglignende karakter» (sitat fra boken Hus i Hønefoss av Jo. Selæg, utgitt av Ringerike kommune i 2007). Det forsiktig tilpassede tårnet fra 1919 er nå foreslått usynliggjort av det nye tilbygget.

LES OGSÅ: Ordfører Hansen vil flytte nytt skolebygg

Hensynet til byutvikling

Ingen på Ringerike er vel uvitende om at Hønefoss står foran store forandringer. Ny E16 og Ringeriksbanen kommer til å forandre mye, og kanskje oss. Det skal fortettes og byen skal vokse innenfra og utover. Biltrafikken skal ned. Flere skal gå og sykle.

Etter Ringeriksbanen kommer Hønefoss aldri til å bli den samme.

I den situasjonen er det spesielt viktig at vi tar vare på og verner om våre signalbygg. Hønefoss er jugendbyen på Østlandet, som tidligere byplansjef Gunnar Hallsteinsen poengterte i et intervju i Ringerikes Blad forleden.

Vi har noen spesielt flotte bygninger her i Hønefoss, og de må vi ta vare på. Ringerike videregående skole er en av dem.

Gammel fasade, ny innmat

Når dette er sagt er det klart at Ringerike videregående skole trenger både oppussing og nybygg.

Det fortjener både elever og lærere, som har jobbet i trange og uhensiktsmessige lokaler med dårlig innemiljø i en årrekke. Det er fasadene som må bevares og ikke dekkes til av en moderne kloss.

Undertegnede har ingenting imot at et nytt skolebygg får et ultramoderne uttrykk.

Men det uttrykket må ikke og skal ikke ødelegge for den bevaringsverdige gamle fasaden på Ringerike videregående skole.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags