Fjern parkeringsavgiften i byen! | Hans Høyer

TILGJENGELIG BYROM: – Hvorfor ikke starte med å fjerne parkeringsavgiften på lørdager, skriver Hans Høyer.

TILGJENGELIG BYROM: – Hvorfor ikke starte med å fjerne parkeringsavgiften på lørdager, skriver Hans Høyer. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Alle ønsker vi et mer tilgjengelig byrom? Hvorfor ikke starte med å fjerne p-avgiften på lørdager? spør Hans Høyer.

DEL

MeningerSist høst sto en artikkel i Ringerikes Blad om at Hønefoss har cirka 2.500 parkeringsplasser. Hvor mange boliger finnes sentralt i byen? Kanskje 5–6.000? Samtidig var det opplyst at Trondheim har tilsvarende antall p-plasser for sine drøyt 180.000 innbyggere. Et tankekors.

Jeg skrev for en god stund siden i avisen om p-forholdene i Haugesund. Der betales hverdager til klokken 15 og lørdager til klokken 13. Deretter gratis. Haugesund har dessuten rikelig med parkeringsplasser for 30 minutter. Haugesund er en kompakt by med få parkeringsplasser. Likevel alltid ledige plasser.

Det ville interessere om Ringerike kommune kunne dokumentere hva man sitter igjen med i parkeringsinntekter lørdager fra kl. 12 til kl. 17 opp mot p-vaktenes lønnsutgifter disse fem timene? Bypatriot Trude Berg Hauge kom under byutviklingsseminaret på Klækken omtalt i RB 20. november f.å. med et utmerket forslag om gratis parkering i byen på lørdager.

Hva ville kommunen tape i p-inntekter samtidig som man ga p-vaktene fri disse timene?

Uansett ville flere trolig bruke sentrum – ikke bare Kuben som er overfylt – trolig på grunn av gratis p-plasser. Handler man derimot i Sentrumskvartalet eller i sentrumsgatene koster det penger.

Skal man handle i sentrum eller spise en hyggelig middag lørdag ettermiddag, mangler det aldri på ledig p-plasser i Hønefoss sentrum – men det må betales. Vi har kostbare biler, men kanskje er det sport i å spare noen få kroner i p-avgift? Det gjelder også undertegnede.

Det er vanskelig å forstå at man parkerer gratis på Kuben, mens man altså må betale for parkering i byens sentrumsgater.

Hans Høyer

Hva om Ringerike kommune fulgte Berg Hauges forslag og fjernet p-avgiften lørdager på kommunens p-plasser – gjerne som en prøveordning for ett år? Dog kan Euro-park med sine p-plasser rundt Grand Hotell og andre steder i byen sannsynligvis være vanskeligere å få endret på kort sikt.

Sannsynligvis må det gås noen runder i kommunen, men skjær igjennom og gjør det ikke for byråkratisk? Her må skjønn kunne brukes.

Gi oss raskt en gulrot, sa Trude Berg Hauge. Kommunens p-skilt må naturligvis endres. Kanskje kan det enkelt gjøres med skilt ved betalingsautomatene med informasjon om gratis parkering lørdager. Har man ikke mer å vinne enn å tape på en slik ordning?

Alle ønsker vi et mer tilgjengelig byrom? Hvorfor ikke starte med å fjerne p-avgiften på lørdager?

P.S. Buskerud-sendingen 1. februar informerte at parkering i Drammen på hverdager vil være gratis etter kl. 16 og på lørdager etter kl. 12, vedtatt etter sentrale retningslinjer.

Så, kjære politikere i Ringerike kommune, her finnes altså muligheter til beste for oss bilister som ønsker å parkere i sentrum.

LES OGSÅ: Nøkkelen til suksess er samarbeid | Lise Bye Jøntvedt

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags