Elin Kristiansen: Begynner i det små...

– Viktig ressurs: Sven Eystein Lindberg, leder av Ringerike Etablerersenter. Foto: Elin Harstad Iversen

– Viktig ressurs: Sven Eystein Lindberg, leder av Ringerike Etablerersenter. Foto: Elin Harstad Iversen

Artikkelen er over 4 år gammel

Her på Ringerike er vi heldige som har store, hardtarbeidende og vel profilerte gründere med utviklingsprosjekter som gagner vår region med mange arbeidsplasser og nye boliger.

DEL

Leserinnlegg Ringerike har også flere mindre, og minst like hardtarbeidende gründere. Kanskje ikke like synlige, men som også bidrar med et betydelig antall arbeidsplasser. Hver eneste arbeidsplass er viktige for regionen som nå skal «rigges til vekst». Derfor er det med undring vi registrerer at det skal kuttes i den allerede begrensede støtten til Ringerike Etablerersenter. Hva blir de reelle konsekvensene av at dette tilbudet så godt som legges dødt?

Spørsmålet går til fylkespolitikerne: Hvordan tenker dere å legge til rette for at potensielle etablerere i Ringeriksregionen skal lykkes med sine forretningsideer, og med det skape arbeidsplasser? Hvilke visjoner har dere for Ringerike? Ønsker dere at Ringerike skal være en soveby for pendlere på den fremtidige fine veien fra hovedstaden til fjells og til fjords?

Dersom fremtidens Ringerike skal ha noe å tilby potensielle innflyttere, er det lite klokt å bygge ned tilbud enten det gjelder kultur, idrett, eller nå Ringerike Etablerersenter. I hvert fall dersom veksten det rigges for skal innebære arbeidsliv, tjenester og kulturliv lokalt – noe mange vil se som en forutsetning for å bosette seg nettopp her. Det er vanskelig å forstå logikken i utspillene fra fylket.

Små og store gründere har i hvert fall en ting felles: På ett tidspunkt var alle små, så små at businessideen kun var et ei lita spire med behov for næring i form av oppmuntring, grunnleggende praktiske råd, veiledning og kanskje et lite spark i baken. Ei evig lang hinderløype møter gründere. En god porsjon pågangsmot og utholdenhet er essensielt for å bringe gode idéer til realiteter. I denne første sårbare fasen, når man er mutters alene om å takle hverdagens små og store utfordringer, er det særdeles viktig å ha noen å støtte seg til.

«Nyskapning» og «innovasjon» er blitt moteord, og det etableres ulike fora for å stimulere til nytenking. I tillegg er det kommet et mangfold av utviklingsprogram som skal skolere potensielle gründere. Dette er bra, men etablering av egen bedrift med omsetting av ideer til realiteter er i høyeste grad et praktisk prosjekt som innebærer masse hardt arbeid. I anfall av galskap (fordi det er det det er…) må terskelen være lav, døra høy og porten på vid gap - før hverdagen rekker å hamre inn: «Dumt tenkt – gå tilbake til din lest.» Det er i denne sammenheng at Ringerike etablerersenter er enestående - 100 % ærlig, engasjert og klar for å banke på dører som må åpnes langs veien.

Uten dedikerte og engasjerte ressurspersoner fra Ringerike etablerersenter er det tvilsomt om vår bedrift, Hønefoss Dyrehospital, ville blitt en realitet. Fra første spede spire ble vi tatt på rammeste alvor. Gjennom etablererkurs ble vi utstyrt med nødvendig kunnskap av både praktisk og teoretisk karakter, og med kyndig veiledning loset videre slik at vi kunne realisere planene om et dyresykehus for firbeinte og deres eiere fra nær og fjern. Resultatet er at «snutene» nå vender mot Hønefoss, ikke Oslo eller Drammen, med arbeidsplasser og tjenester som både lokale og tilreisende kan nyte godt av. Livet som gründer og bedriftseier er beintøft, og når utfordringer melder seg, er etablerersenteret aldri lenger unna enn en telefon, tekstmelding eller e-post. Alltid beredt til å løfte oss opp, eller la oss få lufte ut. Selv når vi har presentert vidløftige ikke helt A4-visjoner, har etablerersenteret aldri hatt annet enn engasjement og oppmuntring, også når det butter imot. Nok til at en holder ut – og forserer noen hindre til.

Å kutte i etablerertilbudet er det rene vanvidd. Dersom det skal være mening i utsagnet «rigge til vekst», må lokale politikere sørge for at potensielle etablerere ikke møter stengte dører. I andre deler av landet bygges det opp gründermiljøer. Arbeidsplasser og vekst skaper seg ikke selv. Noen må ville noe, ha guts nok til å gjøre ideer til realiteter og stamina til å holde ut. Med Ringerike etablerersenter på laget er veien faktisk farbar. Kjære folkevalgte politikere: La fylkeskommunen få vite at det ikke er Drammen som staker ut kursen for Ringerike, og la etablerersenteret få fortsette det fremragende arbeidet. Det holder ikke å bygge bane, vei og boliger uten arbeidsplasser, tjenester eller kulturtilbud for å trekke potensielle Ringerikinger hit.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken