Ringerike Ap kan og bør bidra til vern i sårbare havområder | Ringerike Venstre

MÅ VISE FLAGG: – Mange partier har vært tydelige om hvor de står i denne saken, men ett av Norges største partier, Arbeiderpartiet, har derimot sittet helt stille i båten, skriver styret i Ringerike Venstre.

MÅ VISE FLAGG: – Mange partier har vært tydelige om hvor de står i denne saken, men ett av Norges største partier, Arbeiderpartiet, har derimot sittet helt stille i båten, skriver styret i Ringerike Venstre.

Av
DEL

MeningerDet går fram av partiprogrammet til Ringerike Ap (2019–2023) at miljøvennlig politikk er ett av seks overordnede mål. Politikken deres skal ivareta unike arter, bevare biologisk mangfold og følge opp nasjonale mål og retningslinjer for reduksjon av klimagassutslipp.

Nå har Ringerike Ap muligheten til å legge vekt bak ordene sine!

Regjeringen har lagt fram forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten.

Det er den største seieren for sårbare havområder siden vi reddet Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi har visst at regjeringen ville komme med et forslag denne våren. De fleste partiene har tatt tydelige standpunkt. Arbeiderpartiet har ikke bestemt seg.

Sårbart område

Regjeringen vil flytte grensen for oljeboring i Barentshavet sørover, til områder det i gjennomsnitt er havis 15 prosent av dagene i april måned.

Det er et stort område på 56.539 kvadratkilometer som nå får sterkere vern. Iskantsonen er en av de mest sårbare områdene i verden.

Vi snakker om alger og plankton, fugl og fisk, sel og isbjørn, i et økosystem som lever i en delikat balanse. Vi har hatt som mål å flytta iskantsonen sørover. Det har vi klart. Nå står kampen i Stortinget.

Ap må vise flagg

Mange partier har vært tydelige om hvor de står i denne saken, men ett av Norges største partier, Arbeiderpartiet, har derimot sittet helt stille i båten.

Til NRK sier miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide at «vi har verken tenkt til å si ja eller nei til det nå». Det er på tide at Ap viser hvor de står i denne saken, og Ringerike Ap kan nå legge press på stortingsrepresentantene sine.

Viktig klimagjennomslag

Diskusjonen om iskanten, både hvor grensen skal gå, og hva grensen skal bety, har foregått i årevis. For oss har det vært svært viktig å sette et tydelig punktum for denne diskusjonen.

Vi har allerede fått gjennomslag for at iskantsonen skal utgjøre en absolutt grense for petroleumsvirksomhet. Dette er en svært viktig milepæl i forvaltning av norske havområder, og en seier for vern av sårbar natur.

Dette gjennomslaget føyer seg inn i rekken av viktige miljøvedtak som partiet vårt har fått gjennomslag for.

I tillegg til vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, har Jan Mayen, Skagerak og Mørefeltene blitt vernet for petroleumsvirksomhet. Dette er tydelige seire for den sårbare og vakre naturen vår, og for den utrolig viktige fiskerinæringen.

Viktig for oljebransjen

Dette gir også en tydelig avklaring overfor petroleumssektoren: Det settes grenser for hvor virksomheten kan foregå – grenser der miljø er viktigere enn olje.

Flere partier har tatt til orde for å åpne nye olje- og gassfelt i nord, flytte iskanten nordover og endre petroleumsskatten så det blir billigere å drive på norsk sokkel. Dette er spesielt risikabelt nå.

Oljeprisene er rekordlave, og fornybar energi blir stadig mer konkurransedyktig. Framfor å tilrettelegge for ny petroleumsvirksomhet, må vi sørge for å verne sårbar natur og tilrettelegge for fornybare muligheter.

Når nå forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten skal behandles i Stortinget, trenger regjeringspartiene støtte fra opposisjonen. Det er svært viktige spørsmål som nå skal avgjøres.

Vi håper Ringerike Ap gjør sitt i saken – at dere griper muligheten, og viser at dere faktisk er på miljøet og framtidas side!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags