Hvorfor Viken? Jo, fordi EU liker regioner | Jan Ivar og Tone O. Jansen

– Nå sies det at ingen ønsker (EU) Viken, så vi må snarest få litt mer realitetsorientering, skriver Jan Ivar og Tone O. Jansen i dette leserinnlegget. Foto: Privat

– Nå sies det at ingen ønsker (EU) Viken, så vi må snarest få litt mer realitetsorientering, skriver Jan Ivar og Tone O. Jansen i dette leserinnlegget. Foto: Privat

Artikkelen er over 1 år gammel

– I debatten om denne merkelige regionen Viken unnlater man å fortelle at det er EU selv som lurer bak alle disse reformene, skriver Jan Ivar og Tone O. Jansen i dette innlegget.

DEL

MeningerDet går ikke så bra som vi liker å tro, skrev ansvarlig redaktør Blaker i denne avis i april i år om Ringeriksregionen. Det er blitt veldig populært med regioner også fra våre folkevalgte – vi fikk derfor regionreformen. Hvorfor?

Jo, fordi EU liker regioner og Brussel mener det er passe med fire i Norge. Siden det er flertallet på Stortinget for EU, er dette blitt målet deres også, uten at noen nevner EU med et ord. Fordi det unevnelige er blitt en vane når det gjelder vår overnasjonale avtale vi har med EU, forkortet EØS-avtalen.

Mer lokal makt?

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) mener at denne avtalen har tjent oss godt. Kommunenes interesseorganisasjon (KS) slo fast for noen år siden at EU styrer mer enn 70 prosent av kommunestyresakene. Det blir nok ikke mer lokal makt i kommunestyrene fra høsten 2019 ...

I dag er ca. 13.000 lovendringer implementert i norsk lov- og regelverk og vi begynner å merke det. I det stille er samfunnet vårt blitt preget av økte forskjeller sosialt som «regionalt». Mange misliker konsekvensene men utviklingen fortsetter. Det er realitetsorientering. Hvor er det blitt av folkestyre? Men finnmarkingene protesterer. De liker ikke denne regionaliseringen og de gjør rett og slett opprør.

LES OGSÅ: Usikkerheten for Viken-regionen fortsetter

EU lurer bak

I debatten om denne merkelige regionen Viken unnlater man å fortelle at det er EU selv som lurer bak alle disse reformene. Region Østlandet er målet. Men først må Viken etableres.

Nasjonalstatene bygges ned og regionene skal bygges opp. Kommunene slås sammen og gjøres klare for velferdsprofitørenes inntogsmarsj. Så det er ikke så irrasjonelt og spontant som det kan virke.

Vi takker fylkeslederne i SV fra Østfold, Akershus og Buskerud for deres klare oppfordring om å droppe Viken og la fornuften råde. Vi savnet bare denne EU-relevansen i deres leserinnlegg. Nei det går altså ikke så bra som vi liker å tro, ifølge redaktør Bjørn Harald Blaker den 12 april.

Nå sies det at ingen ønsker (EU) Viken, så vi må snarest få litt mer realitetsorientering. Vi er i en god utvikling – så lenge leve Ringerike og Hole kommune i gode Buskerud!

Vi trenger ingen avvikling.

LES OGSÅ:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags